Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Tři B747 přemístily sérii A1 GP z Evropy do Austrálie

Tři B747 přemístily sérii A1 GP z Evropy do Austrálie

Z okruhu na okruh: od úterý do pondělí.

Tři letouny Boeing 747, tzv. jumba, přepravily padesátku vozů a zařízení pro čtvrté dějství šampionátu A1 Grand Prix do Eastern Creek nedaleko australského Sydney. Jedno jumbo zvládne až 90 tun, celkově má náklad 250 tun.

V sérii A1 Grand Prix se totiž týmy nepřepravují jednotlivě, jako například ve formuli 1 (i když se na dlouhé lety přepravují mnohdy hromadně). Stáje odevzdají vozy organizátorům hned po závodě a ti mají na starosti veškerou logistiku.

V Portugalsku muselo být pro odjezd připraveno vše nejpozději v úterý v sedm ráno, čtyřicítka kamionů pak přepravila náklad na portugalské letiště v Lisabonu v úterý večer. Celní kontrolou prošel náklad už na okruhu, nakládání šlo tedy poměrně lehce. Ještě v úterý večer dostal náklad zelenou pro odlet do Austrálie ve středu ráno.

Tzv. cargo letouny jsou daleko těžší než osobní, na cestě do Austrálie tedy byla nutná dvě mezipřistání. Do Sydney se letouny dostaly v pátek ráno. Na okruh se zařízení dostala v pondělí ráno - dva dny před tím, než sem přijeli členové týmů.