Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

SPECIÁL: Pár hodin před startem A1 GP Austrálie

SPECIÁL: Pár hodin před startem A1 GP Austrálie

Na Eastern Creek míří Tomáš Enge a Jan Charouz.

Tým Japonska se vrací do seriálu A1 Grand Prix poté, co z finančních důvodů vynechal závod v portugalském Estorilu. Jako oficiálními důvody jsou ovšem uváděny skutečnosti, že Ryo Fukuda startoval ve světové sérii Renault a Hideki Noda ve formuli Nippon. Nebude to ovšem ani jeden z nich, kdo by se do kokpitu bílého vozu s vycházejícím sluncem vrátil, místo toho se očekává příchod Hayanariho Shimody.

Hayanari Shimoda startoval v americké sérii Le Mans v Laguna Seca, tento závod také vyhrál.

Irsko bude v Austrálii reprezentovat Michael Devaney, který zahajoval už na Brands Hatch. Ralph Firman startuje v japonské Super GT. Mimochodem šance, že by Paul Tracy usedl do některého z vozů A1 GP stále žije. Kanaďan má totiž irského otce a podle pravidel může startovat za oba týmy. Ovšem jakmile si jeden zvolí, musí u něj již zůstat.

Australský vůz dozná novinky - pivovar Fosters, který doteď sponzoroval spíše jednotlivé závody než individuální týmy, podepsal v Estorilu smlouvu se stájí reprezentující Austrálii. Doménou A1 GP je právě vyjma jezdců z té které země také angažovanost tamních sponzorů.

Naše reprezentace může stavět na solidním výkonu v Portugalsku - nebýt Engeho nešťastně chyby, čtvrté místo bylo jisté. Stejně jako v Estorilu i do Eastern Creek pojede Tomáš Enge s Janem Charouzem.

"S výjimkou Austrálie a možná Nového Zélandu je to nová trať pro všechny, tudíž očekávám, že na čele budou stejné týmy," řekl Tomáš Enge. "Se svým inženýrem si projdu trať, abychom získali lepší představu. Cílem je stáhnout odstup na nejlepší."

"Je to pro mě nová trať, ale není to pro mě nová situace," řekl Jan Charouz. "Nevím, co očekávat, viděl jsem jen layout, ale projdu si trať a doufám, že budeme mít připraven druhý vůz. Je lepší, když se můžeme střídat se dvěma vozy."

Jakkoli to navenek vypadá poklidně, v Austrálii se nadále řeší právní problém ohledně ochranné známky Grand Prix. Pořadatel Grand Prix Austrálie formule 1 má totiž zaregistrovanou značku Melbourne Grand Prix. Nevypadá to ovšem, že by to pořadatele A1 Grand Prix ani v Austrálii nějak mrzelo.

Začalo být téměř tradicí, že v každém závodě vyjma úvodního klání na Brands Hatch někdo absentuje. Po Rusku a Japonsku to bude tentokrát Indinésie, na Filipínách se totiž jede asijská formule 3 a Ananda Mikola sérii momentálně vede.

Nejen domácí Austrálie bude mít extra motivaci ukázat se před vlastními fanoušky, ale i rival z Nového Zélandu se bude chtít na australské půdě vytáhnout. Využije k tomu služeb Johnyho Reida, který střídá Matta Hallidaye. Reid není na okruhu v Eastern Creek nováčkem.

Nový Zéland měl trable při pitstopu minulý závod, jejich důležitost je pro hlavní závod významná. Také proto Nový Zéland na pitstopech zapracuje. Současně budou mechanici srovnávat dva motory, protože si Halliday stěžoval na to, že se starému na rovinkách nedostává výkonu.