Novinky

  • 20.05.2024 Good Verstappen v neděli kromě Imoly opanoval také Nürburgring - v simulátoru

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

Facebook Instagram

Jezdci požadují přísné respektování modrých vlajek

Jezdci požadují přísné respektování modrých vlajek

Obrátili se na Mezinárodní automobilovou federaci.

Jezdci formule 1, zejména ti, kteří se často potýkají s předjížděním pomalejších vozů o kolo zpět při velkých cenách, vyzvali Mezinárodní automobilovou federaci, aby tvrdě zasáhla proti těm, kteří rychlejšího jezdce zpomalí.

Sdružení jezdců Grand Prix [Grand Prix Drivers' Association (GPDA)] požádalo FIA o důsledné používání modrých vlajek a jejich respektování.

"Chceme, aby to bylo jednotné a aby o tom byli všichni uvědoměni ještě před Melbourne," řekl Mark Webber, jeden ze čtyř ředitelů GPDA. "Vím, že Michael Schumacher už o tom mluvil s Charliem Whitingem [ředitelem závodů - pozn. autora] a že by to mělo znamenat podstatné zlepšení v morálce jezdců.

Je jasné, že jezdci o kolo zpět jsou součástí Grand Prix, ale když se je vedoucí jezdec chystá předjet, musí se jednat o jasnou situaci."

Jezdci současně požádali o kvalifikaci toho, v jakých chvílích bude pomalejším jezdcům ukázána modrá vlajka a kolik času budou mít na úhybný manévr. Loni byl nejdiskutovanějším případem Heinz-Harald Frentzen, který zpomalil na druhém místě jedoucího Juana Pabla Montoyu při Grand Prix Itálie.

Pilot McLarenu David Coulthard upozorňuje na to, že je velmi důležité, aby si toho pomalejší jezdci byli vědomi. Auto ztrácí hodně na své aerodynamické přilnavosti i když jede například 60 metrů za druhým autem.

"Ztratíte takhle vteřinu a může to znamenat konec, protože dnešní formule 1 se rozhoduje v boxech, ze kterých je důležité vyjet před soupeřem," řekl Coulthard.