Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

První závod na městském okruhu pod umělým osvětlením

První závod na městském okruhu pod umělým osvětlením

Grand Prix of Houston - výsledky závodu

Grand Prix of Houston - Reliant Park
96 kol, 162 mil
6 žlutých fází, celkem 28 kol
nejrychlejší kolo: S.Bourdais - 1:00,176 sekundy ve 25. kole

Sebastien Bourdais sice odstartoval do včerejšího večerního závodu až z pátého místa, ale přesto se dokázal mistrovskou jízdou prodrat do vedení, o které svedl úspěšný boj s oběma jezdci stáje Forsythe Racing. Dokázal tak zvítězit před Paulem Tracym a Mario Dominguezem. Nejlepšího výsledku své kariéry dosáhl Nelson Philippe, který skončil čtvrtý.

Bourdais se dokázal během prvních deseti kol dostat až na druhé místo. Dominguez měl v tu dobu již náskok pěti sekund, ale i s tím si Bourdais během několika kol poradil a ve 27. kole se dostal do vedení. Během následující zastávky v boxech o něj však přišel a do čela šel znovu Dominguez.  Dokázal využít Bourdaisových problémů a na čele se usadil na dlouhých 37 kol, následován Bourdaisem a Tracym.

Za vedoucí trojicí pak zuřila bitva o další místa mezi Allmendingerem, Taglianim, Powerem a Junqueirou. V 67. kole udělal Dominguez chybu a v zatáčce č. 5 nedobrzdil a vyjel do výjezdové zóny. Dokázal se sice vrátit na trať, ale až poté, co se kolem prohnali Bourdais s Tracym v zádech.

Po zastávkách v boxech při žluté fázi se vedoucí trio opět sjelo, ale po restartu v 77. kole dokázal Bourdais na své pronásledovatele opět získat malý náskok.  V 88. kole však jeho náskok zmizel jako mávnutím proutku, když spolu kolidovali Tagliani a Servia. Španěl musel odstoupit, ale Tagliani pokračoval, přestože do boxů nahlásil, že má pravděpodobně problémy se zavěšením kola. Tento riskantní tah se týmu nevyplatil, když o několik kol později Tagliani skončil tvrdým nárazem do pneumatikové bariéry v zatáčce č. 3. Žlutá fáze musela být prodloužena, než se podařilo Taglianiho vyprostit a pak musel být převezen na preventivní lékařskou prohlídku.

Dlouhá žlutá fáze znamenala, že závod bude rozhodnut v závěrečné "rozstřelu" na jedno kolo s Bourdaisem na prvním místě a s Tracym v těsném závěsu. Skvělým restartem však nedal Bourdais Tracymu příliš šancí a vedení si dokázal udržet až do cíle. Tracy skončil druhý před Dominguezem, kterého jeho chyba stála zřejmě další vítězství jeho kariéry. Philippe si dojel čtvrtým místem pro svůj životní úspěch, ale ještě o něj musel v závěru svést souboj s Wilsonem, který tak uzavřel první pětici jezdců. 

Bourdais nyní vede šampionát o 18 bodů před Dominguezem, Wilson je se ztrátou dalších dvou bodů třetí. Další závod sezóny se jede příští týden v Monterrey v Mexiku.

p.
 Jezdec  Tým
Čas
1.
 S.Bourdais  Newman/Haas Racing
1:59:57.021
2.
 P.Tracy  Forsythe Racing
1.238
3.
 M.Dominguez  Forsythe Racing
2.287
4.
 N.Philippe  CTE Racing HVM
3.667
5.
 J.Wilson  RuSPORT
4.040
6.
 A.Ranger  Mi-Jack Conquest
5.351
7.
 W.Power  Team Australia
5.986
8.
 A.J.Allmendinger  RuSPORT
7.689
9.
 C.da Matta  Dale Coyne Racing
1 kolo
10.
 B.Junqueira  Newman/Haas Racing
3 kola
11.
 A.Tagliani  Team Australia
6 kol
12.
 O.Servia  PKV Racing
9 kol
13.
 J.Heylen  Dale Coyne Racing
14 kol
14.
 K.Legge  PKV Racing
15 kol
15.
 Ch.Zwolsman  Mi-Jack Conquest
havárie
16.
 D.Clarke  CTE Racing HVM
porucha
17.
 N.Pastorelli  Rocketsports Racing
porucha

Všechny časy neoficiální