Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Bourdais zajel nejrychleji, ale byl penalizován

Bourdais zajel nejrychleji, ale byl penalizován

Champ Cars GP of Houston - 2.kvalifikace

Sebastien Bourdais se sice po skončení závěrečné kvalifikace radoval ze získání pole position a zisku mistrovského bodu, jeho radost však neměla dlouhého trvání, neboť byl ředitelstvím závodu následně penalizován za blokování na trati. Penalizaci neušel ani Alex Tagliani, který byl potrestán za nebezpečný návrat na trať z únikové zóny. Jinak však kvalifikace přinesla skvělý souboj tří v současné době zřejmě  nejrychlejších pilotů Champ Cars, Bourdaise, Power a Wilsona.

 Okruh v Houstonu je poměrně krátký a tak během kvalifikace vypadal často spíše jako ulice Houstonu během dopravní špičky. Ta včerejší kvalifikační začala poté, co Katherine Legge zůstala po smyku stát na trati a způsobila zastavení jízd. Když se na trati opět rozsvítila zelená světla, vyrazili z pit lane téměř všichni, protože bylo jasné, že v pátečních časech jsou ještě rezervy a o postavení na startu se bude teprve bojovat.

Justin Wilson se vrátil zpět na špici

Trojnásobný šampión Bourdais brzy zanechal jasnou zprávu ostatním časem 57,2 sekundy, takže to bylo opět jako většinou všichni proti Bourdaisovi. K jeho času se sice ostatní dokázali jen přiblížit, ale na druhém místě se vystřídalo hned několik jezdců. Justin Wilson, který se zatím letos v kokpitu Panozu trápí, byl včera jak pokropen živou vodou a Willu Powerovi značně znepříjemnil život.

Mnoho jezdců si však již během kvalifikace stěžovalo na to, že byli během svých rychlých kol bržděni ostatními vozy na trati a že výsledný čas tak neodpovídal jejich možnostem. Kvalifikační jízdy skončily vítězstvím Bourdaise, ale Team Australia podal následně protest, jehož podstatou byl fakt, že Will Power byl při svém pokusu o zajetí času na pole position na trati zablokován Bourdaisem. Záznam prokázal, že Bourdais, který se vracel poměrně pomalou jízdou do boxů, uhnul z optimální stopy a pustil před sebe dva vozy, ale vrátil se do ní zpět těsně před rychle se přibližujícím Powerem. Ať už byl manévr úmyslný, či nikoliv, sportovní ředitel Tony Cotman neměl už vzhledem k tomu, že za podobný manévr potrestal již v pátek právě Powera, jinou možnost , než Bourdaise potrestat odebráním nejrychlejšího času. A potrestán byl i Tagliani, který se po svém výletu do únikové zóny rozhodl vrátit na trať těsně před přijíždějícími vozy.

Simon Pagenaud zůstal v kvalifikaci poněkud za očekáváním

Kvalifikace ukázala jasně, že kromě mírné převahy Bourdaise je skupina nejlepších velmi vyrovnaná, neboť na výsledkové listině včerejší kvalifikace patří pět prvních míst pilotům pěti různých týmů.

Na chvostu pole zůstala bohužel opět Katherine Legge, která v tento okamžik bojuje především s nastavením svého vozu. Náhradník Roberto Moreno se během včerejších jízd dokázal sice neustále zlepšovat, ale zatím to nestačilo na lepší, než předposlední místo.

p.
 Jezdec  Tým
Čas
1.
 W.Power  Team Australia
57.405
2.
 J.Wilson  RSports Racing
57.533
3.
 S.Bourdais  Newman/Haas/Lanigan Racing
57.653
4.
 N.Jani  PKV Racing
57.753
5.
 O.Servia  Forsythe Racing
57.790
6.
 G.Rahal  Newman/Haas/Lanigan Racing
57.896
7.
 S.Pagenaud  Team Australia
57.929
8.
 T.Gommendy  PKV Racing
58.026
9.
 M.Dominguez  Forsythe Racing
58.079
10.
 B.Junqueira  Dale Coyne Racing
58.181
11.
 A.Tagliani  RSports Racing
58.261
12.
 D.Clarke  Minardi Team USA
58.355
13.
 R.Doornbos  Minardi Team USA
58.569
14.
 M.Halliday  Conquest Racing
58.577
15.
 R.Dalziel  Pacific Coast Motorsports
58.835
16.
 R.Moreno  Pacific Coast Motorsports
59.231
17.
 K.Legge  Dale Coyne Racing
59.257

Všechny časy neoficiální