Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Dojde v blízké budoucnosti ke zpomalení monopostů?

Dojde v blízké budoucnosti ke zpomalení monopostů?

Webber: "Jako závodní piloti si jsme vědomi rizika."

Prezident Mezinárodní automobilové federace (FIA) Max Mosley byl v minulosti opakovaně citován v médiích, poté co prohlásil, že má v úmyslu zpomalit vozy formule 1. Vzhledem k tomu, že monoposty v porovnání s minulým rokem výrazně zrychlily, se avizované změny můžeme dočkat v blízké budoucnosti. Mosley by měl údajně začátkem května uspořádat schůzku, na které by se diskutovaly technické detaily. Nové změny by přitom mohly být představeny ještě před koncem letošní sezóny.
 
Někteří lidé ze světa formule 1 s tímto přístupem souhlasí, ale najdou se i odpůrci. Mezi ty se řadí většina jezdců včetně pilota Jaguaru Marka Webbera. Australan se nechce smířit se zpomalováním vozů. Podle Webbera by jakákoliv změna v tuto chvíli měla za následek zvýšení nebezpečnosti sportu jako takového.
 
"Jako závodní piloti si jsme vědomi rizika," uvedl Webber pro Autosport. "Jsme všichni profesionálové a poznáme, když je něco v nepořádku. Myslím si, že to co se teď děje je normální. Auta jsou letos jednoznačně rychlejší než tomu bylo dříve, ale okruhy jsou na to připraveny."
 
Webber je spolu s Michaelem Schumacherem členem Asociace jezdců Grand Prix. Smyslem asociace je prosazování bezpečnosti jezdců. Mark sice přiznává, že jsou auta rychlejší, ale současně dodává, že nárůst rychlosti pochází zejména z pomalejších částí tratě a nikoliv díky tomu, že by snad výrazně narostla maximální rychlost.
 
"V rychlých úsecích jsme o něco rychlejší, možná o 5 km/h, ale rozhodně to není o 30 km/h. Změna pravidel uprostřed sezóny by znamenala snížení bezpečnosti. Víme, co máme nyní k dispozici a pokud si pospíšíme a dáme stranou některé díly skládačky, může dojít k tomu, že se v jiných oblastech dostaneme na hranu. Skutečně nevím, proč se kolem toho dělá takový povyk."