Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Bourdais opět smetl konkurenci

Bourdais opět smetl konkurenci

Champ Car GP of Portland - výsledky závodu

Mazda Champ Car Grand Prix of Portland - PIR
103 kol - 202,292 mil
19° C, oblačno
bez žlutých fází
nejrychlejší kolo: Sebastien Bourdais - 59.331 sekundy v 84.kole

Sebastien Bourdais dnes opět potvrdil své jednoznačně dominantní postavení v zaoceánské sérii Champ Cars a během závodu na přírodním okruhu v Portlandu doslova smetl konkurenci, a to včetně Justina Wilsona, který vedl startovní pole v úvodní části závodu. Na Wilsona nakonec zbylo druhé místo, třetí skončil s dvacetisekundovou ztrátou na Brita Robert Doornbos, který při posledních zastávkách v boxech překonal Willa Powera.

Historicky první pevný start Champ Cars

Závod, který začal historicky prvním pevným startem vozů Champ Cars do závodu, skončil dalším historickým zápisem do análů amerického formulového motorsportu, když Sebastien Bourdais získal pro tým Newman/Haas/Lanigan Racing jubilejní sté vítězství v závodech sérií CART / Champ Cars.

Bourdais bojuje s Powerem a Taglianim před nájezdem do "Festival Curbs"  . . .

kteroužto šikanou projíždí celé startovní pole s Wilsonem na čele téměř čistě

První třetina závodu tomu však příliš nenapovídala, neboť zatímco Bourdais zůstal po startu "viset" za Doornbosem a Powerem, Justin Wilson startující z pole position nasadil ke strhujícímu tempu a na své pronásledovatele získával v každém kole téměř sekundu. Když pak úřadujícího šampióna nachytal na švestkách i Alex Tagliani a odsunul ho až na čtvrtou pozici, zdálo se, že tentokráte by mohl mít závod i jiného vítěze než Bourdaise.

K prvním zastávkám zabočil Wilson s téměř patnáctisekundovým náskokem a poté, co se v boxech protočilo celé startovní pole, se vrátil se zdánlivě bezpečným náskokem téměř šestnácti sekund zpět na první místo. Tým Newman/Haas však dokázal Bourdaise skvělou strategií dostat na druhé místo a Seb začal ve druhém stintu pomalu ukrajovat z Justinova náskoku. Rovněž mechanici Willa Powera dokázali protlačit při prvních zastávkách svého jezdce před Roberta Doornbose.

Zastávka v boxech Alexe Taglianiho

Ke druhým zastávkám již mířil Wilson jen s minimálním náskokem a Bourdais ho po svém návratu z boxů na trať dokázal v první zatáčce překonat. Seb pak nasadil strhující tempo, kterému částečně stačil jen Wilson, ale i jeho ztráta se začala brzy pohybovat v sekundách. Příliš se nedělo ani v hloubi jezdeckého pole a nejvíce pozornosti na sebe strhnul souboj Dana Clarka a s Grahamem Rahalem, po kterém musel Rahal na okamžik do trávy mimo trať. Robert Doornbos se dokázal vrátit zpět před Willa Powera na třetí místo.

Třetí kolo zastávek v boxech na pořadí na čelních pozicích nezměnilo nic, a tak o trochu vzrušení se mohl postarat snad už jen déšť. Ten však nepřišel. Bourdais pokračoval v předjíždění startovního pole o jedno kolo, ale zhruba deset kol před cílem se zřejmě na radu z boxů rozhodl nemísit se do souboje Taglianiho s Clarkem. Poté co Clarke vyhnal do trávy Sebova kolegu Rahala nechtěl zřejmě nikdo riskovat podobný incident. Přestože tedy musel Bourdais zpomalit, nikdo z jeho konkurentů již nestačil jeho náskok ani snížit a zdálo se , že Wilson dojíždí závod s úplně jiným vozem, než s jakým odstartoval.

Cílovou pásku tak proťal Bourdais s komfortním náskokem na druhého Wilsona, třetí dojel opět se značnou ztrátou Robert Doornbos. V posledních kolech se z trati vytratili Jan Heylen a Katherine Legge, kteří museli odstoupit pro zatím blíže nespecifikované technické problémy.  

Série Champ Cars pokračuje dalším závodem za čtrnáct dní, tentokráte na letištním okruhu v Clevelandu.

p.
 Jezdec  Tým
Čas/odstup
1.
 S.Bourdais  Newman/Haas/Lanigan Racing
1:45:42.774
2.
 J.Wilson  RSports Racing
13.537
3.
 R.Doornbos  Minardi Team USA
35.151
4.
 W.Power  Team Australia
43.338
5.
 A.Tagliani  RSports Racing
1:01.396
6.
 D.Clarke  Minardi Team USA
1:02.044
7.
 T.Gommendy  PKV Racing
1 kolo
8.
 S.Pagenaud  Team Australia
1 kolo
9.
 G.Rahal  Newman/Haas/Lanigan Racing
1 kolo
10.
 P.Tracy  Forsythe Racing
1 kolo
11.
 O.Servia  Forsythe Racing
1 kolo
12.
 N.Jani  PKV Racing
1 kolo
13.
 B.Junqueira  Dale Coyne Racing
1 kolo
14.
 R.Dalziel  Pacific Coast Motorsports
2 kola
15.
 J.Heylen  Conquest Racing
závada
16.
 A.Figge  Pacific Coast Motorsports
3 kola
17.
 K.Legge  Dale Coyne Racing
závada

Všechny časy neoficiální