Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Ecclestone: GP USA není tak důležitá, promotéři se nesnaží

Ecclestone: GP USA není tak důležitá, promotéři se nesnaží

Tony George: "Bernie Ecclestone chce GP USA v kalendáři F1".

Během právě skončené Velké ceny USA se několikrát setkali vlastník marketingových práv formule 1 Bernie Ecclestone a majitel Indianapolis Motor Speedway (IMS) Tony George, aby si pohovořili o případném prodloužení stávající jednoleté smlouvy o pořádání Velké ceny USA.

Během závodního víkenu ještě před setkáním samotným si Ecclestone a zástupci IMS (majitel Tony George a prezident Joie Chitwood) vyměnili přes média něco málo vzkazů.

Bernie Ecclestone organizátorům vzkázal, že pokud se mu nebude zamlouvat smlouva, může uspořádat závod kdekoliv jinde.

"Pro formuli 1 není životně důležité zůstat v Indianapolisu. S Tony Georgem vycházíme dobře, ale máme nabídky i z jiných míst Spojených států."

Ecclestone v minulosti hovořil o možných závodech v ulicích Las Vegas nebo New Yorku."

Ecclestone sám se musí vypořádat s nabitým kalendářem. Nové závody přibudou příští rok ve Valencii a Singapuru, Abu Dabí se chystá na debut v roce 2009 a Jižní Korea rok na to. Indie silně lobuje, aby také uspořádala svůj závod a japonská Suzuka spoléhá, že se do kalendáře vrátí jako druhý podnik Japonska. Suzuku momentálně nahradil okruh Fuji.

Navzdory tomu, co Ecclestone říká, podobně jako tomu bylo vloni, než podepsal jednoleté prodloužení smlouvy, Spojené státy jsou klíčovým trhem pro automobilky působící ve formuli 1. Dokládají to postoje Ferrari, Mercedesu-Benz, jenž vlastní 40% McLarenu a pro něhož je Amerika po Německu největším odbytištěm a také BMW Group, pro kterou jsou Spojené státem vůbec největším trhem.

Prezident IMS, Joie Chitwood prohlásil, že by budoucnost Velké ceny USA měla být známa do příštího měsíce. Tony George by rád uzavřel víceletý kontrakt.

Chitwood řekl:

"Máme za sebou osm let spolupráce a chceme v ní pokračovat. Doufáme, že je to oboustranné. Oba Tony i Bernie ví, jakým výzvám čelíme. Smlouvu bychom měli rádi podepsanou do 12. července. Pokud budeme pořádat Velkou cenu USA v roce 2008, potřebujeme mít jistotu, abychom na tom mohli po druhém červencovém týdnu začít pracovat."

Ecclestone se později nechal slyšet, že promotéři Velké ceny USA nedělají z hlediska propagace závodu dost a že by se v tomto ohledu měli zlepšit. Snažil se tak v celé záležitost přidat na nejistotě.

"Pokud jdete po městě, co vidíte? Tranparenty hovořící o Indy 500. To není moc dobrá cesta, jak propagovat formuli 1."

Co se televizní sledovanosti týká, nedostal podnik příliš prostoru kvůli golfovému US Open a Tigeru Woodsovi. Ve sledovanosti byl závod s odstupem na třetím místě za závody Indy 500 a Nascar Allstate 400. Pro město je důležité, že z cestovního ruchu plyne do místní ekonomiky 100 miliónů USD.

Tony George k celé věci řekl:

"Stále nevíme, jaká bude budoucnost Velké ceny USA, doufám ale, že to budeme moci co nejdříve oficiálně oznámit. Po dvou rozhovorech s Berniem jsem optimistou. Přál bych si ale mít pod kontrolou více aspektů, než mám. Bernie a 90% lidí, kteří jsou ve formuli 1 zainteresováni, by si přáli, abychom tu pokračovali. Zvažují všechny příležitosti a Indianapolis by pro ně měla být ta pravá."

"Opustit Indianapolis by nebylo moudré rozhodnutí. Nemyslím jenom z hlediska ekonomického dopadu. Tenhle závod je prostě něco víc, ať už z našeho pohledu, tak i z pohledu formule 1. Ztratit ho, by bylo hrozné."

"Spojené státy se snaží lépe porozumět formuli 1 a formule 1 se snaží lépe pochopit Spojené státy."

"Bylo to odvážných sedm let, ale stálo to za to. Myslím, že jsme se mnohému naučili a víme, jak být úspěšní. Musíme jenom poskládat všechny kousíčky dohromady, abychom mohli být úspěšní i do budoucna."

Tony George k délce kontraktu řekl, že by pro obě strany byla smysluplnější dlouhodobá dohoda, než jen dvanáctiměsíční smlouva.