Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Pokuta McLarenu pomůže rozpočtům ostatních týmů

Pokuta McLarenu pomůže rozpočtům ostatních týmů

I rozvoji mladých talentovaných jezdců.

Okamžitě potom, co byl nad McLarenem vynesen ortel, se rozběhly dohady o tom, co se bude s rekordní stamilionovou pokutou dít. Situaci se pokusil ve Spa osvětlit prezident Mezinárodní automobilové federace Max Mosley.
 
"Peníze, které by McLaren dostal od formule 1, dostanou ostatní týmy. Zbytek, tedy rozdíl mezi 100 miliony dolarů a penězi od Ecclestona, pokud se to tak dá nazvat, dostaneme my," vysvětlil v Belgii Mosley.
 
FIA prý peníze přerozdělí jednotlivým národním motoristickým svazům. Měly by jít na podporu mladých závodníků (nejen okruhových, ale i např. soutěžáků).
 
"Dosud jsme k tomu neměli dostatek peněz. Teď ty prostředky budeme mít. Musí to ještě odsouhlasit Světová rada, ale myslím, že to udělá."
 
Pikantní věcí, která zůstala až doposud v pozadí, je otázka, zda bude vyplacena prémie jednoho milionu dolarů, kterou FIA vypisuje pro toho, kdo poskytne informace o nekalých praktikách týmů.
 
Prémie platí od roku 2003, dosud však nebyla vyplacena. Ani v kauze nelegální nádrže ve voze BAR Honda v Imole roku 2005, na kterou údajně upozornil jeden z mechaniků stáje.
 
V případě McLarenu by peníze putovaly Alonsovi a Dennisovi, ti je však podle Mosleye nepotřebují.