Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Max Mosley by odebral body i jezdcům McLarenu

Max Mosley by odebral body i jezdcům McLarenu

Ferrari: McLaren dostal velice mírný trest.

Kdyby bylo pouze na Maxi Mosleym, tak by byli potrestání kromě McLarenu i samotní jezdci. Ti totiž podle něj získali výhodu, kterou neměli mít (více čtěte zde).

Max Mosley ale patřil k menšině skupiny, která o trestu rozhodovala (přibližně k pěti z celkových 26).

Jestli se totiž buď Hamiltonovi a nebo Alonsovi podaří získat titul mistra světa, podle šéfa FIA budou už vždy viset otazníky nad jeho hodnotou.

"Jiní argumentují, že bychom ovlivnili šampionát mezi jezdci, že jezdci za to nemohou.

Jenomže to nikdy, když je auto kilo pod váhu, je jezdec diskvalifikován, a taky to není jeho chyba. Jakmile porušíte pravidla, jste mimo hru," řekl Mosley.

Podle Bernieho Ecclestona ovšem byl McLaren velmi blízko vyřazení z letošní i nadcházející sezony, sám šéf formule 1 však bojoval za pokutu.

Samotní jezdci Hamilton a Alonso však nesouhlasí s Mosleyho slovy a myslí si, že jejich případný titul bude mít hodnotu jako každý jiný.

"Nevím, proč by si to lidé mysleli," řekl skromně Hamilton.

Ferrari pak symbolicky získalo ve Spa dvojí vítězství, které prezident Ferrari Luca di Montezemolo věnoval zaměstnanci kopírovacího centra v Anglii, který celou událost nahlásil.

"Nebýt toho gentlemana, nebylo by možné vnést více světla do jedné z nejhorších stránek historie motorsportu," řekl Montezemolo a šéf týmu formule 1 Jean Todt dokonce tvrdí, že trest byl velmi mírný:

"Když se zaměříte na detaily, musíte uznat, že je to velice mírný trest," řekl Todt.

Konečný verdikt pro McLaren znamená, že přijde o veškeré body v Poháru konstruktérů, ty však nedostane nikdo jiný, jinými slovy ostatní vozy budou brát pro svůj tým body za pozici, na které do cíle dojely.

McLaren se stále ještě nerozhodl, zda se odvolá. Podle Jeana Todta by to dokonce mohlo ovlivnit situaci v šampionátu jezdců, protože by mohl McLaren z odvolacího řízení odejít s přísnějším trestem.

K tomu navíc pokračují soudní řízení v Anglii a Itálii, které však nemají na situaci v šampionátu jako takovém žádný vliv.