Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Případ tří disků McLarenu u Renaultu analyzuje FIA

Případ tří disků McLarenu u Renaultu analyzuje FIA

Briatore: ty dva případy se nedají vůbec srovnávat.

V průběhu šetření McLarenu ve věci špionáze se tým z Wokingu nechal slyšet, že není jediným, kam tečou informace důvěrného charakteru. Měl na mysli zejména Renault, ke kterému přešel jeden z inženýrů McLarenu Phil Mackereth a vzal si s sebou tři disky dat.

McLaren na to upozornil FIA. Šéf Renaultu Flavio Briatore ale řekl, že tyto dva případy se nedají vůbec srovnávat, neboť se tak děje s každým přestupem.

Během současné aféry vyvstaly otázky, do jaké míry může přejít know-how současně s pracovníky do jiného týmu, co je správné a co už ne. Obecně se má za to, že inženýr si může odnést vše, co má takříkajíc v hlavě, ale jakékoli fyzické materiály jsou majetkem původního týmu - v tomto případě McLarenu.

"To se děje prakticky neustále," řekl Flavio Briatore. "Nedá se to kontrolovat. Ale nemohu říct víc, protože je to nyní v rukou FIA."

Britatore se ale pozastavil nad skutečností, že informace o Renaultu pronikla do médií v situaci, kdy McLaren byl namočen do špionážní aféry.

"Dělali rámus ohledně toho, že je s Renaultem něco špatně. Proč to říkají do médií? Jestli něco mají, měli upozornit FIA. My jsme vše, co máme, dali FIA a McLarenu."

FIA teď celou situaci analyzuje.

Flavio Briatore se nechtěl přímo vyjádřit ohledně verdiktu, který McLaren vyloučil z Poháru konstruktérů a uložil pokutu 100 mil. dolarů, ale přesto dal najevo, co si o tom myslí.

"Nechci být soudcem, ale loni nebyl McLaren vidět a letos bojuje o titul. Není na mě, abych řekl, čím to.

Nejde jen o jednorázový únik dat, data tekla mezi týmy několik měsíců." uzavřel Briatore.