Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

FIA důkladně prověří McLaren připravovaný pro rok 2008

FIA důkladně prověří McLaren připravovaný pro rok 2008

Śpionážní aféra neměla podle Mosleyho negativní dopad na F1.

Ve snaze zajistit, že při konstrukci a stavbě monopostu McLaren pro sezónu 2008 nebylo použito intelektuální vlastnictví Ferrari, využije FIA podle svého prezidenta Maxe Mosleyho i služeb externích specialistů.
 
McLaren byl letos na základě šetření takzvané špionážní aféry, jednoho z největších skandálů v historii Formule 1, potrestán vyloučením z hodnocení Mistrovství světa konstruktérů. Důvodem k potrestání bylo zjištění, že šéfkonstruktér McLarenu Mike Coughlan obdržel důvěrné informace týkající se stáje Ferrari od Nigela Stepneyho.
 
Světová rada motoristického sportu již dříve rozhodla, že o účasti McLarenu v nadcházející sezóně rozhodne právě výsledek podrobného zkoumání nového auta z garáže McLarenu.
 
Nejnovější prohlášení Maxe Mosleyho navíc zdůrazňuje, že FIA důkladně prověří celý vůz a to ještě před zasedáním Světové rady v prosinci 2007.
 
"Materiály [data od Ferrari] byly v rukách šéfkonstruktéra přesně v té době, kdy navrhoval McLaren pro rok 2008," uvedl Mosley pro BBC.
 
"Problém, se kterým se potýkáme spočívá v tom, že těžko najdeme konkrétní díl, který byl navržen Ferrari. Můžeme však najít konstrukční nápady. S ohledem na úroveň technologie a sportu, v jehož kontextu se pohybujeme, je však třeba vzít v potaz také to, že i pouhá myšlenka dnes umožní šéfkonstruktérovi vytvořit prvek těžící z konstrukčního nápadu někoho jiného. Nemusí se přitom jednat vůbec o konkrétní díl použitý na jiném voze. Takže budeme hledat konstrukční nápady. Ty samozřejmě nebude lehké najít. Na druhou stranu však máme k dipsozici takové zdroje, které nám umožní najít to, co je jen možné. Zkoumání bude důkladné a využijeme k němu i služeb externích expertů. Uděláme vše pro to, abychom zajistili, že McLareny nenesou duševní vlastnictví Ferrari. Pokud by tomu tak bylo, pak bychom museli přijít s nějakou reakcí."
 
Mosley rovněž uvedl, že by McLaren ani v takovém případě nemusel být automaticky vyloučen z Mistrovství světa.
 
"Automaticky by to nemuselo znamenat jejich vyloučení ze šampionátu. Pravděpodobnější je, že by dostali nějakou bodovou penalizaci."
 
Pokud si snad někdo myslí, že špionážní aféra negativně ovlivnila popularitu Formule 1, pak je jiného názoru, než prezident FIA. Ten totiž uplynulý ročník hodnotí jako "celkově velmi pozitivní" a dodává: "To co se dělo v zákulisí bylo nepříjemné jak pro nás, tak i pro všechny zainteresové. Z pohledu veřejnosti to spíše posílilo obecný zájem."