Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Do šedi zahalená budoucnost našeho týmu v A1GP

Do šedi zahalená budoucnost našeho týmu v A1GP

Ani ve třetí sezoně není účinkování v A1GP prioritou.

Pro co se Antonín Charouz nadchne, to i dopadne, ale jako by mu to nevydrželo nikdy dlouho. Tomáš Enge se formulí 1 jen mihnul, jakkoli to byl úctyhodný výkon jej tam vůbec dostat. Účast v DTM se spíše projevila návštěvou série v Brně než nějakými výkony českých jezdců v ní, A1GP jakoby nebyla po vítězství v Číně v roce 2006 prioritou. Vždyť Charouz zvažoval odstoupení ještě před koncem první sezony, na konci té druhé se rozhádal s organizátory, aby pak připravil příjemné překvapení fanouškům nejen dvojnásobnou návštěvou série v Brně, ale hlavně navenek pečlivějším vývojovým programem pro další období: angažmá Erika Janiše v A1GP na plný úvazek.

„Tato novinka pro mě znamená opravdu hodně," netajil se tehdy nadšením Erik Janiš. "Toužil jsem po nějakém kvalitním formulovém angažmá a má nominace pro českou stáj naplňuje můj sen. Jsem šťastný! Zároveň si uvědomuji obrovskou zodpovědnost, kterou budu jako jezdec české reprezentace mít."

A Antonín Charouz tehdy doplnil: "Erika čeká velmi tvrdá práce – role prvního pilota našeho týmu v A1GP. Věřím, že se s ní popasuje a ve světové sérii v našich barvách uspěje.“

Po třech závodech A1GP, ve kterých Česká republika získala jediný bod, už je ale situace jiná. Erik Janiš získal angažmá v současné době prestižní Euroserii F3, a tím se přeskupily Charouzovy priority:

„Jsem velmi, opravdu velmi šťastný. Euroserie F3 je šampionát, o kterém jsem snil. Udělám vše, abych nezklamal důvěru mého manažera Antonína Charouze a továrního týmu Mercedes Benz HWA," řekl včera Erik Janiš.

Doufejme jen, že se mu bude dařit a že olomoucký rodák dokáže jít ve šlépějích takových hvězd jako například Lewis Hamilton, Christian Klien, Robert Kubica, Nico Rosberg, Adrian Sutil či Marcus Winkelhock. Že z pohledu Erika Janiše byla na druhou kolej odsunuta A1GP, se Charouz ani moc netajil:

"Ohledně Erikova pokračování v A1GP to zatím vypadá tak, že  ve zbytku sezony už pokračovat nebude a soustředí se na přípravu před sezonou F3. Zatím ale není jasné, kdo a odkdy jej nahradí.“

Náhradníky byli v úvodu sezony jmenování Jan Charouz, Tomáš Enge, Jarek Janiš a Filip Salaquarda, který mimochodem jezdil v Euroserii F3 loni. Mladý Charouz je ale studijně zaneprázdněn, Enge a jeho loket potřebují přestávku jako sůl a Janiš se Salaquardou mají s vozy A1GP minimální nebo žádné zkušenosti. Tomáš Kostka, který v A1GP startoval loni v Zandvoortu, neuspěl a nejspíš mu formulové vozy dvakrát nesednou, nehledě na to, že patří pod jiný management.

A tak nevidím naši krátkodobou budoucnost v A1GP z pohledu výsledků dvakrát optimisticky. Máte-li jiný názor, rád se nechám poučit.

I když... kdyby se Charouz vzdal své licence, možná by se našli u nás jiní nadšenci, kteří by do toho šli.