Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Tomáš Enge: "Tak dobrý výsledek jsem nečekal."

Tomáš Enge: "Tak dobrý výsledek jsem nečekal."

Naši si z Číny vezou devět bodů.

Lepší výsledek, než byl očekáván. Těmito slovy komentoval Tomáš Enge své účinkování po návratu z přestávky trvající 10 měsíců.

Doposavad měla Česká republika na svém kontě jeden bod, po Číně jich má rovnou deset.

"Bylo to lepší, než jsem čekal! Jsem velmi spokojený s oběma závody," netajil nadšení Tomáš Enge. "Ve Sprintu jsem měl vydařený start a už na rovince jsem byl lehce před Velkou Británií, ale Jarvis šel v první zatáčce na vnitřek. Udržel jsem se vedle něj a druhá zatáčka byla moje. Hodně na mě pak tlačil, ale nedal jsem mu šanci."

Enge dojel do cíle na pátém místě, ovšem čekala jej těžké práce, jelikož do hlavního závodu se kvalifikoval až jako šestnáctý.

"Hlavní závod jsme trochu změnili nastavení vozu, aby více šetřil zadní pneumatiky. Formule pak fungovala velmi dobře. Tušil jsem, že v první zatáčce dojde k nehodám, takže jsem tam jel volně. To se vyplatilo, projel jsem ji bez poškození vozu a po druhé zatáčce jsem začal závodit," prozradil svou strategii český závodník.

"Při první zastávce jsme trochu ztratili, ale Libanon jsem dokázal poměrně rychle předjet. Odstup na čelo byl relativně velký, takže to bylo hlavně o dokončení závodu.

Druhá zastávka byla skvělá. Zhruba 10 kol před cílem jsem pak cítil, že měkne brzdový pedál, přední brzdy prakticky odešly. Francie byla o hodně rychlejší a upřímně řečeno jsem ani nekladl velký odpor. Místo toho jsem se soustředil na to, abych byl opatrný na brzdy a dokončil závod. V cíli se potvrdilo, že přední destičky byly sjeté až na kov.

S lepší kvalifikací jsme možná mohli dopadnout ještě lépe, na druhou stranu máme body z obou závodů a vůz je na rozdíl od jiných celý. Pro mě osobně je asi nejpozitivnější to, že můj loket vydržel víkend bez jakýchkoliv problémů. Zdá se, že dlouhá pauza a tvrdý tréninkový režim přinesly ovoce. Na konci listopadu jsem se pak rozehřál při testu speciálu Aston Martin a tento víkend ukázal, že nyní už jsem zcela fit a můžu závodit i s formulovými vozy, které nemají posilovač řízení.“

Radost neskrýval ani šéf týmu Antonín Charouz: "Mám velkou radost. Tomáš odvedl při návratu do A1GP skvělý výkon. Je příjemné vidět, že je ve formě.

Zároveň je třeba dodat, že to není nic proti Erikovi a jeho předchozím výkonům. Vždy jsme věděli, že se bude učit, protože to pro něj byl velký skok.“