Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Španělsko riskuje tvrdé sankce za rasistické útoky

Španělsko riskuje tvrdé sankce za rasistické útoky

FIA varovala pořadatele před podobnými prohřešky.

Velmi přísně přistoupí Mezinárodní automobilová federace k rasistickým výpadků podobných těm při testech v Barceloně proti Lewisu Hamiltonovi, vůbec prvnímu závodníkovi tmavé pleti formule 1.

Jak jsme psali zde, McLaren a jmenovitě Lewis Hamilton se stali terčem slovních útoků španělských fanoušků, které hraničily se společensky nepřijatelnými standardy, a mnohdy je i výrazně přesahovaly.

Podlě španělského listu Marca se španělští fanatikové uchýlili až k takovým výpadkům jako (v anglickém překladu) "fucking black" či "black shit", a to v nemalém počtu.

Pořadatelé španělského okruhu Catalunya udělali mnohé, co bylo v jejich silách, včetně vykázání fanoušků s příslušných sekcí tribun, odstranění transparentů, zesílení kontrol, ale FIA dala jasně najevo, že to nestačí, a že přistoupí k radikálním krokům, bude-li se něco podobného opakovat.

Podle FIA se týká o zásadní porušení základních principů, na kterých jsou soutěže FIA postaveny.

"Další obdobné aktivity povedou k tvrdým sankcím," řekl mluvčí FIA.

Rasová, politická a náboženská neutralita je jedním ze základních principů zakotvených v deriktávách FIA.

V extrému by mohla být Velká cena Španělska vyřazena z kalendáře Mistrovství světa. Je nyní na španělských pořadatelích, aby se s alarmující situací vyrovnali.

Magazín Formule.cz se musel taktéž občas vyrovnávat s určitým množstvím příspěvků, které byly rasisticky orientované, a byly tudíž v rozporu se základními principy fungování českého státu a lidské společnosti. V budoucnu bude příslušným čtenářům odepřen přístup k diskuzím, nebo případně diskuze jako takové zcela potlačeny, a to bez předchozího varování.