Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

McLaren o 100 milionů přišel, Ferrari stejnou částku získalo

McLaren o 100 milionů přišel, Ferrari stejnou částku získalo

Jedná se o největší zisk v historii formule 1.

Na světlo světa se dostávají informace o rozpočtu týmu Ferrari pro letošní rok. A zdá se, že obhájci titulu na tom nebudou co se financí týče vůbec špatně. Vše nasvědčuje tomu, že v roce 2008 bude Scuderia Ferrari operovat s největším rozpočtem v historii italského týmu.

V loňském roce si Ferrari přivydělalo 100 milionů dolarů. Žádný jiný tým v historii nezískal za jednu sezonu tak velký obnos.

Podle magazínu Formula Money za zisk Poháru konstruktérů maranellská stáj obdržela 68,9 milionů dolarů. Ferrari tak velmi vydělalo na nové smlouvě týmů s majitelem formule 1, společností CVC. V minulých letech bylo prvenství mezi týmy ohodnoceno částkou o více než polovinu nižší.

V předchozích letech týmy získávaly 47% zisku z televizních práv. Rok 2007 byl prvním, kdy se vyplácelo 50% ze zisků televizních práv, ale i reklam na okruzích a zisků z ubytování a stravování.

Organizace FOA prý týmu Ferrari navíc vyplatila 33,3 milionů dolarů jako odměnu za to, že tým ve formuli 1 setrvá nejméně do roku 2012. Rozhodnutí o této odměně padlo už v roce 2005. Celková odměna má činit 100 milionů dolarů, které FOA splácela každoročně po třech stejných dílech.

Na pohádkovém výdělku se jistě podepsal i první titul mistra světa pro pilota Ferrari od roku 2004.

Scuderia Ferrari je týmem, který si rozhodně nemůže stěžovat na nepřízeň sponzorů. V loňském roce od svých komerčních partnerů vyinkasovalo nejvíce ze všech týmů - 183 milionů dolarů. Největší přísun finančních prostředků Ferrari mělo v roce 2002 - 211 milionů. Dá se očekávat, že se této částce rudí v nejbližších dvou letech značně přiblíží.