Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Hamilton snadno zvítězil, dojela jen třetina vozů

Hamilton snadno zvítězil, dojela jen třetina vozů

Grand Prix Austrálie - závod

Poměrně snadno se Lewisu Hamiltonovi podařilo proplout dramatickou GP Austrálie a proměnit tak pole position v první letošní vítězství. Jedinou  reálnou hrozbou pro něj byl atak Roberta Kubici v první zatáčce. Na stupních vítězů Hamiltona doplnila dvojice německých pilotů. Druhý skončil Nick Heidfeld, třetí Nico Rosberg.
 
Renault se díky Alonsově bojovnosti může radovat ze čtvrté příčky. Kovalainen sice Alonsovu hráz prorazil, ovšem španělský pilot vzápětí kontroval a Kovalainenovi zbylo až páté místo.
 
V závodě, který dokončila pouze třetina startovního pole, se dařilo také Hondě. Barrichello dojel do cíle i přes penalizaci šestý.
 
Ferrari nemělo svůj den. Ani jeden z maranellských vozů závod v Albert Parku nedokončil. Rudí přitom nastoupili do závodu s agresivní strategií. I přes velké horko (37 stupňů vzduch, 51 trať) nasadili oba jejich piloti na úvod měkké pneumatiky.
 
Hamilton zaujal okamžitě po startu defenzivní stopu na vnitřku první zatáčky a na výjezdu měl co dělat, aby odrazil Kubicův útok.
 
Těsné to bylo i zády obou nejrychlejších borců z kvalifikace. Massa se namáčkl na Kovalainena, příliš brzo však přidal plyn a dostal se bez kontroly trakce do smyku. Nárazem do bariéry poškodil přední křídlo a musel do boxů.
 
Do kolizí se zapletli také Fisichella, Davidson, Nakajima, Webber, Button a Vettel. Jediný Nakajima se však dokázal vrátit do závodu.
 
Na trati se na dvě kola objevil safety car. Okamžitě po restartu se všem utrhl Hamilton a postupně si budoval na čele náskok.
 
Ferrari rychle zareagovalo na nepříznivý vývoj závodu a zavolalo Massu ještě jednou k dotankování. Oba piloti z Maranella tak museli útočit ze zadních pozic.
 
Pořadí na špici se ustálilo: Hamilton, Kubica, Kovalainen, Rosberg, Heidfeld. Räikkönen byl po pěti kolech už osmý, zasekl se však za Barrichellem a na silně se zahřívajících měkkých pneumatikách jej dlouho dobu nedokázal předjet.
 
Po deseti kolech rozšířil seznam odstoupivších Sutil, který do závodu startoval z boxů. Poté co v kvalifikaci vylétl z trati a poškodil svůj vůz, jej totiž tým musel přesadit do druhého šasi.
 
V 15. kole zamířil k mechanikům pro palivo a pneumatiky Kubica. Další zastávky v boxech na sebe nenechaly dlouho čekat. Hamilton, Heidfeld, Rosberg a Kovalainen také zajeli ke svým týmům. Trulli musel v boxech vzdát.
 
Räikkönen si konečně poradil s Barrichellem, nápis na Brazilcově zadním křídle teď už strašil pouze Kubicu a jeho stratégy na boxové zídce.
 
McLarenu vyšla taktika bezchybně, Kovalainen se zařadil po zastávce v boxech na druhé místo za Hamiltona a držel za sebou v té době už třetího Räikkönena.
 
Massa se snažil ze všech sil probojovat se dopředu. V první zatáčce několikrát až příliš spoléhal na to, že mu ostatní udělají místo. Zatímco např. Nakajima v tomto ohledu bez problémů spolupracoval, Coulthard Brazilci nedaroval ani centimetr a po kolizi skončil s poškozeným vozem v kačírku.
 
Na trať znovu vyjel safety car a poněkud zkřížil plány Räikkönenovi. Ten už měl namířeno do boxů, ale na poslední chvíli si to rozmyslel a zůstal na dráze.
 
Ještě před restartem zamířila většina jezdců podruhé do boxů. Pro Renault to byla však první zastávka.
 
29 kol před koncem se začalo opět závodit. Räikkönen se okamžitě zavěsil za Kovalainena a ve třetí zatáčce se pokusil o předjetí. Přecenil však své síly, probrzdil a skončil v kačírku.
 
Po nutné zastávce v boxech se mistr světa zařadil až na poslední místo a začal novou stíhací jízdu. Štěstí neměl ani Massa, kterému vypověděla službu technika. Problémy s vozem ukončily také marný boj Nelsona Piqueta.
 
Jeho kolega Alonso těžil ve druhé části závodu ze své strategie, která mu (ačkoliv se to po včerejší kvalifikaci mohlo zdát nemožné) dovolila útočit na Kubicu. V té době to byl souboj o sedmou příčku. V zrcátkách jejich duel sledoval senzačně šestý Bourdais!
 
16 kol před koncem svitlo Räikkönenovi světélko naděje, když se konečně dotáhl na předposledního Glocka. Podruhé v závodě však zaparkoval v kačírku zatáčky č. 3. V nájezdu se totiž dostal levými koly na trávu a to jej poslalo do smyku.
 
Glock se nemohl dlouho radovat, že se mu pilota Ferrari podařilo setřást. O dvě kola později doslova vylétl ze zatáčky 12 a přidal Berndu Mayländerovi za volantem safety caru další práci.
 
Tím zkazil strategii Kovalainenovi, který se po zastávce v boxech propadl z druhé příčky na pátou. Až do šachovnicového praporku tak byl odsouzen bojovat s dvojnásobným mistrem světa Alonsem.
 
Nečekaně dobře měl GP Austrálie rozjetou Barrichello. Zbrzdila jej až série nešťastných událostí v závěru závodu.
 
Při své poslední zastávce v boxech nabral Brazilec mechanika s tankovací hadicí, když dostal předčasně signál k výjezdu. Navíc byl penalizován, protože zastávku absolvoval v době, kdy to bylo zakázané.
 
Kubica, jenž ztratil po první zastávce očividně tempo, musel po kolizi s Nakajimou vzdát. Čtyři kola před koncem zazvonil zvonec i pro Räikkönena, který si vypil svůj australský kalich hořkosti skutečně až do dna.
 
Technika v závěru zradila také Bourdaise, který mohl s rok starým vozem při své první GP vyjet pro Toro Rosso body za čtvrté místo.
 
Ani to ale nebylo vše. Až do posledních metrů se o napětí starali Alonso a Kovalainen. Prvně jmenovaný svému finskému nástupci v McLarenu ukázal, proč je dvojnásobným mistrem světa a čtvrtou příčku bránil zuby nehty.
 
Vše však zůstalo v rámci pravidel a Španěl nakonec nechal Kovalainenovi místo pro předjetí. Krátce na to si však čtvrté místo vzal zpět pro sebe.
 
p.
Jezdec Tým
Čas
1.
 L.Hamilton  McLaren
1h34:50.616
2.
 N.Heidfeld  BMW
+ 5.478
3.
 N.Rosberg  Williams
+ 8.163
4.
 F.Alonso  Renault
+ 17.181
5.
 H.Kovalainen  McLaren
+ 18.014
6.
 R.Barrichello  Honda
+ 52.453
7.
 K.Nakajima  Williams
+ 1 kolo
8.
 S.Bourdais  Toro Rosso
+ 2 kola
9.
 K.Räikkönen  Ferrari
+ 3 kola

Neklasifikováni:

Jezdec Tým
NC
 R.Kubica  BMW
kolo 50
NC
 T.Glock  Toyota
kolo 44
NC
 T.Sato  Super Aguri
kolo 33
NC
 N.Piquet  Renault
kolo 31
NC
 F.Massa  Ferrari
kolo 30
NC
 D.Coulthard  Red Bull
kolo 26
NC
 J.Trulli  Toyota
kolo 20
NC
 A.Sutil  Force India
kolo 9
NC
 M.Webber  Red Bull
kolo 1
NC
 J.Button  Honda
kolo 1
NC
 A.Davidson  Super Aguri
kolo 1
NC
 S.Vettel  Toro Rosso
kolo 1
NC
 G.Fisichella  Force India
kolo 1