Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Králem pouště se stal Massa, Ferrari má double!

Králem pouště se stal Massa, Ferrari má double!

Grand Prix Bahrajnu - závod

Vítězem letošní Grand Prix Bahrajnu se stal takřka bez problémů Felipe Massa. Druhé místo po spolehlivém výkonu obsadil Kimi Räikkönen, Robert Kubica nevyužil nejlepšího postavení na startu a dojel třetí. Lewis Hamilton po zpackaném úvodu závodu na body nedosáhl.

Kubicovi se příliš nepovedl start, do první zatáčky tak už vjížděl jako první Felipe Massa. Ještě hůře odstartoval Lewis Hamilton, který nejprve ztratil sedm pozic. Chvíli poté přišel po nárazu do zadní části vozu Fernanda Alonsa o přední přítlačné křídlo. Po jeho výměně se tak už britský pilot ve službách McLarenu jen pomalu prodíral vpřed, prakticky bez šance na zisk bodů.

Po prvních dvou kolech se na prvních dvou místech ustálilo pořadí Massa-Räikkönen. Největšími soupeři týmu Ferrari dnes nebyl McLaren, ale tým BMW. Jeho piloti byli jedinými, kteří dokázali po určitý čas jezdit na prvním místě, byť to bylo ve chvílích, kdy byli Massa s Räikkönenem po svých plánovaných zastávkách u mechaniků.

Po divácky atraktivním začátku závodu se situace na trati uklidnila. Vzhledem ke stabilním odstupům jezdců se diváci mohli dočkat předjíždění jen ojediněle. Poklidný průběh závodu pak narušila jen kolize Davida Coultharda a Jensona Buttona (oba už museli kvůli kolizi z úvodu závodu jednou do boxů), po které byl pilot Hondy nucen odstoupit.

Za suverénně si počínajícími týmy Ferrari a BMW zachraňoval reputaci McLarenu Heikki Kovalainen. Dobrou formu Toyoty potvrdil Jarno Trulli, který si připsal tři body za šesté místo.  Bodovanou osmičku doplnili Mark Webber a Nico Rosberg, oběma se závod povedl výrazně lépe než jejich kolegům.

Dvojnásobný mistr světa Fernando Alonso musel většinu závodu přetrpět s poškozeným zadním přítlačným křídlem. Přesto se udržel na desátém místě a v samotném závěru závodu dokázal odolat náporu Rubense Barrichella.

Heikkiho Kovalainena může těšit, že si v samém závěru závodu připsal nejrychlejší kolo. Do vedení šampionátu se dostal Kimi Räikkönen, v Poháru konstruktérů po dnešním závodě podle papírových předpokladů překvapivě, reálně však zaslouženě vede tým BMW.

p.
Jezdec Tým
Čas
1.
F.Massa Ferrari
1h31:06.970
2.
K.Räikkönen Ferrari
+ 3.339
3.
R.Kubica BMW
+ 4.998
4.
N.Heidfeld BMW
+ 8.409
5.
H.Kovalainen McLaren
+ 26.789
6.
J.Trulli Toyota
+ 41.314
7.
M.Webber Red Bull
+ 45.473
8.
N.Rosberg Williams
+ 55.889
9.
T.Glock Toyota
+ 1:09.500
10.
F.Alonso Renault
+ 1:17.181
11.
R.Barrichello Honda
+ 1:17.862
12.
G.Fisichella Force India
+ 1 kolo
13.
L.Hamilton McLaren
+ 1 kolo
14.
K.Nakajima Williams
+ 1 kolo
15.
S.Bourdais Toro Rosso
+ 1 kolo
16.
A.Davidson Super Aguri
+ 1 kolo
17.
T.Sato Super Aguri
+ 1 kolo
18.
D.Coulthard Red Bull
+ 1 kolo
19.
A.Sutil Force India
+ 2 kola

Neklasifikováni:

Jezdec Tým
NC
N.Piquet Renault
kolo 4
NC
J.Button Honda
kolo 2
NC
S.Vettel Toro Rosso
kolo 1