Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

McLaren otevře nové technologické centrum Paragon

McLaren otevře nové technologické centrum Paragon

Výstavba trvala sedm let.

Do Wokingu přijede více než 25 pilotů, kteří v minulosti hájili barvy McLarenu. Ten zde ve středu otevírá nové technologické centrum.
 
Slavnostního otevření by se měla zúčastnit i královna Elizabeth, která by měla slavnostně přestřihnout stuhu a otevřít tak továrnu. Stavba komplexu přišla na třístá padesát milionů dolarů a její dokončení trvalo sedm let.
 
Mezi slavnými jmény, která by se měla objevit na slavnostním otevření ´Paragonu´ figurují například šampióni Emerson Fittipaldi, Niki Lauda, Alain Prost a Mika Häkkinen. Mezi pozvanými je i Martin Brundle, který za McLaren jezdil v roce 1994, kdy skončil na sedmém místě v celkovém hodnocení Mistrovství světa jezdců.
 
Slavnostní ceremoniál je však již teď terčem kritiky. Dokonce i někteří lidé ze samotného McLarenu si myslí, že šéf stáje Ron Dennis věnoval až příliš úsilí dostavbě centra. Chybějící čas se měl údajně podepsat na neuspokojivých výkonech týmu.
 
Brundle v průběhu komentování GP Španělska pro ITV, v okamžiku kdy byly oba vozy MP4-19 potupně předjety o kolo dvojicí Renaultů ironicky prohlásil, že otevření centra by mohlo být zajímavou událostí.
 
"Abych měl co slavit, budu si muset dát nejprve několik sklenic červeného vína."
 
Abychom získali představu o skutečné velikosti centra, je zajímavé zmínit některé konkrétní údaje. Technologické centrum McLarenu se nachází na padesátihektarovém pozemku asi tři kilometry na sever od centra Wokingu, současného sídla stáje. Komplex je velký natolik, že by se do něj vešlo devět letadel Boeing 747 Jumbo Jet. Během výstavby základů mělo být přemístěno téměř 300.000 metrů krychlových zeminy. Ta byla použita pro vymodelování krajiny v blízkém okolí. Betonová zeď o tloušťce jednoho metru byla zapuštěna třicet metrů pod úroveň terénu a táhne se okolo celého osmisetmetrového obvodu hlavní budovy. Jejím smyslem je regulace vodního režimu v bezprostředním okolí komplexu.