Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

FIA provede revizi způsobu pořádání formule 1

FIA provede revizi způsobu pořádání formule 1

Současně bude chtít navýšit poplatky a odměny týmům.

Nejvyšší exekutivní orgán motorsportu, Světová rada, dnes na svém zasedání rozhodl zrevidovat způsob, jakým je řízen šampionát formule 1. Má se za to, že jde o reakci na současnou neshodu v pohledech Maxe Mosleyho a Bernieho Ecclestona na chod formule 1.

Navíc, ja jsme informovali zde, FIA příští rok představí šampionát formule 2, který by měl být de facto přímou konkurencí Ecclestonově GP2.

Dalšími aktivitami bude intenzivní diskuze s týmy nad technickými pravidly a poplatcích za služby, které jsou týmům na okruzích k dispozici (výčet některých níže).

Další významnou změnou je termín, během kterého se zájemci mohou přihlásit do Mistrovství světa. Místo pro dva zbývající týmy bude k dispozici pouze v červenci letošního roku.

Poplatky týmů za účast v příštím roce povýší o inflaci na 309 000 € (dříve 300 000 €).

FIA by ovšem ráda až 740 000 €, protože podle vlastních slov dodává a zlepšuje služby, na kterých se týmy nepodílí. Navýšení bude s týmy diskutovat. Vyvaruje se tedy chybě, které se FIA dopustila u jezdců, když jim naprosto bez varování dramaticky navýšila poplatky za superlicence a získané body.

Jedná se zejména o následující služby:

  • Systém pod názvem F1MS, který týmům dodává informace o aktuální poloze vozu a umožňuje jezdcům poslat barevný signál (1 026 000 € ročně).
  • Elektronická signalizace pomocí panelů, které by měly nahradit klasické vlajky traťových maršálů (1 232 000 €). Systém byl například v provozu na tureckém okruhu Istanbul a David Coulthard řekl, že zlepšení je tak velké, že se obě řešení (světelné panely a vlajky) nedají srovnávat.
  • Systém SDR (Surveillance Data Record) podobný černým skříňkám z letadel. Týmy si je kupují samy, ale budou dodávány centrálně přes FIA (130 900 €).
  • Datová síť pokrývající boxovou komunikací a garáže za účelem komunikace mezi týmy a FIA, přenos informací F1MS, informací o počasí a data z SDR a SECU (standardní řídicí jednotky). (70 400 € na rok a tým).
  • Předpověď počasí (130 900 €).
  • Intercom pro komunikaci mezi boxovou zídkou a FIA (780 000 €).

Výše uvedené přijde přibližně na 485 000 € na tým. V této souvislosti ale FIA tlačí na držitele marketingových práv (CVC a Bernie Ecclestone), aby navýšili příjmy týmů. Ty peníze dostávají z prodeje televizních práv. Pokud Ecclestone na podmínky nepřistoupí, FIA odmítne podepsat novou Concordskou dohodu.