Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Ekström vítězí, di Resta se udržel ve hře o titul

Ekström vítězí, di Resta se udržel ve hře o titul

DTM: Le Mans - závod.

Mattias Ekström se po kontroverzním výkonu v Barceloně opět vrátil na čelní příčky tabulek DTM. Po startu ze třetího místa si nejlépe poradil s proměnlivými podmínkami na trati v Le Mans a zvítězil v předposledním závodě sezony.
 
Ten už mohl rozhodnout o titulu a Audi udělalo vše proto, aby mohl Timo Scheider slavit už ve Francii. Coby největší favorit využil místa, které mu Ekström, jemuž se podařilo výborně odstartovat, nechal v první zatáčce a dostal se do vedení.
 
Green a di Resta naopak ztráceli jednu pozici za druhou, jelikož vsadili na mokré pneumatiky. Důvod jim k tomu zavdal déšť krátce před závodem. Čas drážkovaných pneu však měl teprve přijít.
 
Poté, co si di Resta zajel zpět pro suché obutí a vrátil se na trať jako třináctý, jel Scheider směrem k titulu. Bodový náskok měl v té chvíli víc než dostatečný.
 
Předpověď Mercedesu se však nemýlila. Déšť přišel před polovinou závodu, nikoliv však s takovou silou, aby donutil jezdce přezout na mokro.
 
Scheider i Ekström proto během své druhé zastávky (26. resp. 27. kolo) dostali slicky, na kterých hodlali ideálně rozjetý závod dokončit.
 
Di Resta, který zamířil k mechanikům až ve 29. kole musel zariskovat, chtěl-li ještě promluvit do boje o titul. Do poslední čtvrtiny závodu proto vyjel na gumách do deště a následující kola podtrhla správnost jeho rozhodnutí.
 
Zatímco dešťových kapek přibývalo a ostatní se marně snažili udržet vozy na trati, skotský jezdec stoupal pořadím vzhůru. Audi si rychle spočítalo, že pokud také nepřezuje, může ztratit vše, co si doposud vyjelo.

Ekström měl dostatečný náskok a zůstal i po výměně pneu na čele. Před Scheidera se však po výjezdu na trať dostal di Resta a situace v šampionátu se rázem změnila. Scheider jezdil až pátý a namísto toho, aby naháněl di Restu, si musel krýt záda před dotírajícím Schneiderem.

Veterán DTM, který před dvěma roky zažil v Le Mans vlastní korunovaci, znesnadnil tu Scheiderovu, když jej donutil k chybě a dostal se na jeho pátou příčku.

Na Prémata s Paffettem, kteří zkoušeli své štěstí na suchých gumách, už Schneider nestačil a oba piloti s rok starými vozy se tak mohli radovat ze třetího respektive čtvrtého místa za Ekströmem a di Restou.

Scheiderův náskok před di Restou se v průběžném pořadí snížil už jen na dva body a jméno šampióna letošního ročníku tak bude známo až po posledním závodě na Hockenheimringu.

p.
 Jezdec  Tým
Čas/Odstup
1.
 M.Ekström  Audi Sport Team Abt Sportsline
1:10:11.103
2.
 P.Di Resta  AMG Mercedes
+4.250
3.
 A.Premat  Audi Sport Team Phoenix
+10.946
4.
 G.Paffett  stern AMG Mercedes
+11.393
5.
 B.Schneider  Original-Teile AMG Mercedes
+17.200
6.
 T.Scheider  Audi Sport Team Abt
+18.806
7.
 B.Spengler  Mercedes-Benz Bank AMG
+19.318
8.
 T.Kristensen  Audi Sport Team Abt
+20.074
9.
 M.Rockenfeller  Audi Sport Team Rosberg
+26.014
10.
 J.Green  Salzgitter AMG Mercedes
+29.940
11.
 M.Winkelhock  Audi Sport Team Rosberg
+31.645
12.
 S.Stoddart  TV Spielfilm AMG Mercedes
+1:28.642
13.
 C.Albers  Futurecom-TME
+1:39.120
14.
 M.Engel  JungeSterne AMG Mercedes
+1 kolo
15.
 M.Lauda  Pixum AMG Mercedes
+1 kolo
16.
 K.Legge  Futurecom-TME
+2 kola

Neklasifikováni:

 

 Jezdec  Tým
Kol
NC
 O.Jarvis  Audi Sport Team Phoenix
26
NC
 M.Tomczyk  Audi Sport Team Abt Sportsline
1
NC
 R.Schumacher  TRILUX AMG Mercedes
0