Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Příští rok by měly být penalizace transparentnější

Příští rok by měly být penalizace transparentnější

V Paříži se dnes rozhodlo o řadě změn v tomto ohledu.

FIA by ráda vnesla do rozhodování komisařů o penalizacích jezdců více světla, aby bylo trestání za nesportovní chování na trati přehlednější.

Po řadě dohadů vyvolaných penalizací Lewise Hamiltona ve Velké ceně Belgie, či Sebastiena Bourdaise ve Velké ceně Japonska, se dnes na sjezdu Světové rady motorsportu v Paříži rozhodlo, že budou všechna rozhodnutí pro veřejnost zpřehledněna.

Vysvětlení každého rozhodnutí komisařů bude zveřejněno na internetové adrese FIA, která by měla doplnit stávající oznámení o penalizaci v televizní grafice.

FIA také přislíbila zpřístupnění evidence videozáznamů inkriminovaných incidentů, podle kterých komisaři rozhodují o penalizacích.

Nový systém bude představen také s cílem řešit prohřešky během závodu namísto rozhodování po něm.

Pěti velkých cen v příštím roce se navíc zúčastní pět školících se komisařů, aby pozorovali dění s ní spojené. S tím se váže podmínka, kdy každý nový komisař musí nejprve pozorovat alespoň jednu velkou cenu. Na stránkách FIA se také objeví krátké životopisy těchto komisařů.

Jezdci také dlouho požadovali, aby mezi komisaři byl alespoň jeden bývalý závodník. FIA potvrdila, že bývalí závodníci jsou způsobilí k tomu, aby obdrželi národní komisařskou licenci, podmínky mají ale stejné, jako ostatní komisaři.

Světová rada motorsportu také potvrdila plán prodloužení životnosti motorů na tři velké ceny.