Novinky

  • 20.05.2024 Good Verstappen v neděli kromě Imoly opanoval také Nürburgring - v simulátoru

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

Facebook Instagram

Automotodrom Brno: Sezóna 2009 přinese lákavé novinky

Automotodrom Brno: Sezóna 2009 přinese lákavé novinky

Novinkou budou Ferrari Racing Days.

Brno – Kalendář akcí brněnského Automotodromu nabídne v nadcházející sezóně kromě tradičních vrcholů sezóny i atraktivní novinku: Ferrari Racing Days. Po Mistrovství světa cestovních vozů, Mistrovství světa superbiků a Mistrovství světa silničních motocyklů se tak mohou návštěvníci okruhu těšit na víkend v červených barvách plný silných strojů a špičkových jezdců.

První světový šampionát zavítá na Masarykův okruh koncem června 2009. Podnik Mistrovství světa cestovních vozů - FIA WTCC s sebou navíc přiveze pět atraktivních doplňkových závodů. Nejzajímavější novinkou bude závod Mistrovství FIA Formule 2 vypsaný pro formulové vozy s motory Audi o objemu 1800ccm. Během závodního víkendu se v Brně představí ještě seriály Formula Master, Seat Leon Eurocup, Porsche Cayman Cup a nově i 500 Abarth Europe Trophy.

V polovině prázdnin bude brněnský okruh již tradičně hostit Mistrovství světa superbiků a o necelý měsíc později je na programu podnik Mistrovství světa silničních motocyklů. Podle aktuálních informací se představí opět české naděje Karel Abraham a Lukáš Pešek. Kromě závodů tříd 125ccm, 250ccm a MotoGP uvidí návštěvníci i dva závody Red Bull Rookies Cupu. I tady bude mít Česká republika svého zástupce Jakuba Kornfeila.

Začátkem září pak do Brna zamíří další atraktivní novinka: brněnskou trať okusí Ferrari Racing Days. Jedná se o populární sraz majitelů a příznivců vozů Ferrari s nabitým programem na závodní dráze i mimo ni. S nablýskanými vozy se v Brně představí i řada známých osobností. Pravidelným hostem Ferrari Racing Days na německém Nürburgringu je například sedminásobný mistr světa Formule 1 Michael Schumacher.

Kromě světových šampionátů ozdobí nadcházející sezónu na Masarykově okruhu i závody českých mistrovství. Koncem dubna zavítá do Brna první podnik Mezinárodního mistrovství České republiky automobilů. V rámci Jarní ceny Masarykova okruhu si první body v nové sezóně rozdělí jezdci divizí 2, 3 a 4. České automobilové mistrovství se svého pokračování v Brně dočká koncem září pod názvem Podzimní cena Masarykova okruhu a následně ještě v polovině října, kdy sezónu uzavře vytrvalostní závod Epilog.

Motocyklové mistrovství České republiky bude mít na Masarykově okruhu opět dvě zastávky. Memoriál Jaroslava Huleše se přihlásí v novém termínu již koncem května, Memoriál Františka Šťastného byl vypsán na konec června.

V roce 2009 diváci na brněnském okruhu neuvidí Mistrovství FIA vozů Grand Tourismo. „Promotérské poplatky a náklady na zabezpečení těchto závodů jsou bohužel tak vysoké, že se z FIA GT stal ztrátový podnik,“ uvedl sportovní ředitel brněnské okruhu Miroslav Bartoš. „V případě zájmu promotéra či sponzorů ale návrat gétéček do Brna nevylučujeme,“ dodal Bartoš.

V jednání bylo i pořádání podniku Le Mans Series. „Automobilky účastnící se tohoto seriálu původně požadovaly zvýšení počtu závodů a rozšíření seriálu do východní Evropy, z důvodu současné celosvětové ekonomické krize bylo ale nakonec rozhodnuto, že kalendář Le Mans Series bude mít i v roce 2009 stávajících pět podniků,“ vysvětlil Bartoš.