Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Lippo Village - nový okruh pro A1 Grand Prix

Lippo Village  - nový okruh pro A1 Grand Prix

Indonésané chtějí svůj okruh postavit na roveň Long Beach či Surfers

Pořadatelé letošního závodu A1 Grand Prix v Indonésii představili tento týden oficiálně podobu zcela nového městského okruhu, který je budován v Lippo Village, moderním univerzitním a obchodním centru ležícím západně od Jakarty.

Závod série A1GP, který se na tomto zcela novém okruhu uskuteční o víkendu od 6. do 8. února, bude jediným letošním závodem šampionátu, jenž se pojede na městském okruhu. Na rozdíl od řady dalších dočasných městských okruhů, na kterých A1GP v uplynulých letech startovala, se však nejedná o narychlo připravené a v podstatě nouzové řešení, ale o dlouhodobě připravovaný projekt, který by měl Indonésii přinést  kvalitní závodní okruh srovnatelný s těmi nejproslulejšími městskými okruhy ve světovém měřítku. Dynamicky se rozvíjejícímu novému městu Lippo Village pak další příliv zahraničního kapitálu. 

 

Projekt, který byl v tajnosti připravován v uplynulých měsících, splňuje všechny požadavky FIA na závodní okruh a byl připraven ve spolupráci s dvorním architektem FIA, Hermanem Tilkem. Okruh o délce 3,2 km a dvanácti zatáčkách se pojede ve směru hodinových ručiček a vozy A1GP by na něm měly dosahovat průměrné rychlosti kolem 176 km/ hod a maximální rychlosti přes 300 km/ hod.  

 

 Zakomponování okruhu a jeho infrastruktury bylo pečlivě plánováno, takže například budovy tvořící zázemí paddocku a prostoru boxů budou mimo období závodu využívány pro potřeby univerzity, jejímiž pozemky trať v tomto prostoru prochází.

Projekt měl od začátku silnou podporu mezi představenstvem této mladé a dynamicky se rozvíjející městské enklávy. Lippo Village (s původním názvem Lippo Karawaci) začalo být budováno v roce 1993, s cílem vytvořit moderní urbanistické řešení pro obchodní a zároveň univerzitní centrum, které mělo navíc poskytnout potřebnou infrastrukturu mezinárodním společnostem přicházejícím do Indonésie.

Projekt závodního komplexu probíhal v úzké součinnosti s asijským vedením A1GP, které zaručilo pořadatelů závod série na novém okruhu minimálně po dobu pěti let. Pořadatelé navíc myslí i na další aktivity pro diváky a účastníky závodu pro dobu, kdy motory na okruhu utichnou. Cílem je vytvořit všem zúčastněným podobnou výjimečnou atmosféru, jaká obklopuje závody na nejproslulejších městských okruzích, jako jsou Long Beach, Surfers Paradise či Monte Carlo. Zda se tyto ambiciózní úkoly podaří pořadatelům naplnit ukáže jen čas.

Grafika: s laskavým svolením A1GP-Indonesia.com