Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

A1GP do Jihoafrické republiky

A1GP do Jihoafrické republiky

Šampionát pokračuje na okruhu v Kyalami.

Série A1GP zavítala při svých návštěvách v JAR letos poprvé na okruh Kyalami v provincii Gauteng, neboť všechny tři předcházející závody v Jihoafrické republice se odehrály na městském okruhu v Durbanu.

Okruh Kyalami Grand Prix Circuit oslaví brzy již padesát let svého trvání, neboť první závody se na něm jely již v roce 1961. Od té doby se stal místem mnoha slavných soubojů ať už ve F1 či Moto GP. Tím doposud posledním ve formulových závodech byl bezesporu souboj Nigela Mansella a Emersona Fittipaldiho při prvním podniku dnes již zaniklé séri GP Masters, když si to v Kyalami oba veteráni rozdali jako za starých dobrých časů v sérii CART za oceánem.

Současnou podobu získala trať v roce 1991, kdy došlo k zásadní přestavbě okruhu, který již svými parametry nevyhovoval moderním požadavkům na bezpečnost.

Do šampionátu se navrací tým Německa, který doposud v tomto ročníku nestartoval a na jeho pilota Michaela Ammermüllera čeká nejednoduchý úkol poprat se s nástrahami nového vozu, byť na svém kontě již jedno vítězství v seriálu A1GP má. Nicolas Prost se navrací do kokpitu vozu Francie, dalším navrátilcem pak je Brit Danny Watts, který minulý závod zmeškal kvůli příchodu svého potomka na svět.

Do kokpitu "černé krásky" Nového Zélandu se vrací Earl Bamber, který má za sebou speciální kondiční program, jenž ho měl připravit na náročné podmínky, které na jezdce v JAR určitě čekají. Okruh Kyalami se nachází ve značné nadmořské výšce a závod se bezpochyby pojede za vysokých teplot.

Nezměněna zůstává sestava u letos zatím nejlepších týmů, tedy u Irska, Švýcarska a Portugalska. Závodu se po katastrofických výsledcích v uplynulých měsících nezúčastní tým Jižní Koreje.

Kyalami Grand Prix Circuit

Délka trati: 3,32 km
Počet zatáček: 11
Rekord okruhu pro A1GP -  dosud neustaven, premiérový závod

Časový rozvrh (časy v SEČ):

pátek 20.02.2009
16:00 - 17:00 2. trénink

sobota 21.02.2009
10:00 - 11:00 3. trénink
13:15 - 14:10 kvalifikace

neděle 22.02.2009
10:00 - start sprintu (záznam závodu na A1GP.com od 12:45)
14:00 – start hlavního závodu

 Přímé přenosy a záznam sprintu je možno jako obvykle sledovat v dobré kvalitě na streamu na oficiálních stránkách série A1GP, společněs přehledným timingem. Sprint je na těchto stránkách nepřenášen živě, ale těsně před začátkem hlavního závodu.  Funkční bude opět i nová služba "DASHBOARD" , která umožňuje sledovat pozice jednotlivých vozů na trati, jakož i telemetrické údaje.