Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Niki Lauda oslavil šedesáté narozeniny

Niki Lauda oslavil šedesáté narozeniny

Uplynulo 60 let od narození trojnásobného světového šampiona F1.

Lauda si v letech 1974 až 1985 vyjel pětadvacet vítězství ve Formuli 1. Třikrát se stal světovým šampiónem. A Formuli 1 neopustil. Letos bude tento popularní Rakušan komentovat pro německou televizní stanici RTL.

Andreas Nikolaus Lauda se narodil 22. února ve Vídni. Ve Formuli 1 debutoval ve dvaadvaceti letech v březnu roku 1971. Při své premiéře však musel trať předčasně opustit. Ve dvacátém kole svého prvního závodu se vyskytly technické problémy a Niki tak musel do depa.

Prvního většího úspěchu se dočkal o tři roky později. To když si v roce 1974 v barvách Ferrari vyjel ve Španělsku své první pole position. Další rok se stal světovým šampiónem a svůj titul zopakoval i o dva roky později.

Upřímný Rakušan se v roce 1979 rozhodl F1 na chvíli opustit. Chtěl se věnovat své soukromé letecké společnosti. Za tři roky se však na startovní rošt opět vrátil. Tentokrát ale proháněl monopost stáje McLaren. V roce 1984 opět vyhrál titul. Rok poté odešel Lauda do automobilového důchodu nadobro.

Navzdory jeho velkému talentu a preciznímu řízení se ani Laudovi nevyhla vážná nehoda. Po nehodě na Nürburgringu, v roce 1976, kdy jeho monopost začal hořet, má mnoho jizev a popálenin. Přesto se tento sympatický Rakušan zanedlouho dokázal vrátit a pokračoval v tom co mu šlo vždy nejlépe - totiž vítězit!