Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Laudovi šlo o život od první chvíle

Laudovi šlo o život od první chvíle

Zprávy o letní chřipce nebyly pravdivé

Ve vídeňské Všeobecné nemocnici se dnes uskutečnila tisková konference. Sedm specialistů na ní potvrdilo, že zdravotní stav zde hospitalizovaného Nikiho Laudy se průběžně zlepšuje.

Současně však vyšlo najevo, že od počátku byla situace velmi vážná a že zvěsti o letní chřipce nebyly pravdivé. Ve skutečnosti se jednalo o akutní zánět plicních sklípků, spojený s krvácením do plicní tkáně a dýchacích cest. „To vedlo v konečném důsledku ke zničení tkáně a tím k plicní nedostatečnosti, takže pacient nebyl schopen nadechnout dostatečné množství kyslíku,“ vysvětlil přednosta oddělení klinické pneumologie Marco Idzko.

Protože medikamentózní léčba nezabírala, bylo nutno přistoupit k radikálnímu řešení, spočívajícím v transplantaci. Pokud by k ní nedošlo, trojnásobný mistr světa F1 by zřejmě nepřežil. Úmrtnost v těchto případech je podle lékařů enormně vysoká. Operace byla jedinou alternativou a při hledání dárce dostal Lauda nejvyšší stupeň naléhavosti. V té době byl už zcela odkázán na externí dýchací podporu (ECMO).

Aktuálně to vypadá, že cizí orgán se s tělem bezvadně sžil. „Už na operačním sále jsme mohli ECMO odpojit. Transplantovaná plíce zcela převzala jeho úlohu,“ sdělil chirurg Konrad Hötzenecker, který minulý čtvrtek spolu s profesorem Klepetkem zákrok provedl.

To, že nemocný začal spontánně sám dýchat a mohl být extubován, je pro proces uzdravování klíčové,“ zdůraznil primář kardiologie Christian Hengstenberg. „Můžeme potvrdit, že je plně při vědomí a vše je v nejlepším pořádku. To je mimořádně potěšující zjištění.

Lauda podle všeho kliniku opustí v horizontu pěti či šesti týdnů. Během této doby bude podstupovat intenzivní fyzioterapeutickou rehabilitaci. A také polykat prášky. Zda jich má předepsáno padesát na den, jak psaly některé noviny, však doktoři odmítli potvrdit.

Netajili se naopak tím, že Lauda se po návratu do běžného života bude moci s největší pravděpodobností věnovat stejným aktivitám, jako dosud. Tři čtvrtiny lidí, kterým ve vídeňské nemocnici transplantovali plíce, se dožívá pěti a více let.