Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Niki Lauda je po transplantaci plic ve vážném stavu

Niki Lauda je po transplantaci plic ve vážném stavu

Aktualizováno: Žádná souvislost s havárií před 42 lety

Trojnásobný mistr světa formule 1 Niki Lauda prodělal ve čtvrtek ve Vídni transplantaci plic. Operace byla úspěšná, ale přesto jeho stav zůstává velmi vážný.

Devětašedesátiletý čestný předseda správní rady mistrovské stáje Mercedes ve formuli 1 vlastní jedno procento jejích akcií. Dvou posledních velkých cen na Hockenheimringu a Hungaroringu se však už nezúčastnil.

Onemocněl na dovolené na svém oblíbeném ostrově Ibiza a odletěl do Vídně na léčení prudkého kašle. Po více než týdnu však lékaři museli přistoupit k transplantaci. Plíce si poranil při ošklivé nehodě ve Velké ceně Německa 1976 na Nürburgringu, kdy se ocitl v plamenech a málem přišel o život. Přitom se nadýchal jedovatých plynů a oheň ho popálil, ale zázračně se uzdravil a už o tři závody později se vrátil do kokpitu. I kvůli následkům tehdejších těžkých zranění se musel v letech 1997 a 2005 podrobit transplantaci ledvin.

Třetí titul získal v roce 1984 s vozem McLaren a motorem TAG Porsche 

Mistr světa z let 1975, 1977 a 1984 se neustále účastnil dění kolem F1. Působil například jako poradce týmu Ferrari, šéf stáje Jaguar, televizní komentátor nebo spolumajitel Mercedesu. Nikdy nešel daleko pro kritická a mnohdy kontroverzní hodnocení jezdců.

V prohlášení Všeobecné nemocnice města Vídně, největší v Rakousku a jedné z největších v Evropě, se uvádí: „Kvůli těžkému postižení plic Niki Lauda musel podstoupit transplantaci plic. Úspěšně ji provedli vedoucí oddělení hrudní chirurgie univerzitní chirurgické kliniky Univ. Prof. Dr. Walter Klepetko a Konrad Hötzenecker.

Profesor Klepetko pro portál krone.at zdůraznil, že aktuální nemocnění nemá žádnou souvislost se zmíněným úrazem z roku 1976. Prognóza je podle něj příznivá, rozhodující budou následující dva až tři týdny. Obecně platí, že u starších lidí probíhá rekonvalescence znatelně pomaleji.

Všeobecná nemocnice patří mezi nejuznávější pracoviště, pokud jde o transplantace plic. Ročně jich zde provedou více než 120.

Trojnásobný mistr světa Niki Lauda se čtyřnáspbným šampionem Lewisem Hamiltonem