Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Piloti nakonec superlicence zaplatí

Piloti nakonec superlicence zaplatí

Chtějí tak předejít sporům s FIA.

Piloti formule 1 nakonec zaplatí za superlicence, přestože nesouhlasí s jejich výší, která za poslední dva roky dramaticky vzrostla. Proto chtějí ještě před Velkou cenou Austrálie jednat s Maxem Mosleym.

Asociace před časem GPDA vyzvala všechny jezdce, aby licence neplatili, dokud s Mezinárodní automobilovou federací nedospěje k dohodě.

Zatímco v roce 2007 za licenci zaplatili 1690 Euro, v roce 2008 to bylo již 10 000 Euro. Poplatky navíc rostou i s dosaženými body. Před dvěma lety se za bod platilo 447 Euro. Během jednoho roku se tato suma téměř pětkrát zvýšila a v minulém roce stál jeden bod dokonce 2000 Euro, což podle slov pilotů vůbec nebylo férové. Kvůli inflaci ceny pro tuto sezónu vystoupají ještě výše.

I přes značnou nelibost jezdců F1 si Mosley nadále stojí za svým a nehodlá ustoupit. Dokonce pilotům vzkázal, že poplatky za licence jsou rozumné a pokud se jim to nelíbí, mohou z F1 odejít a závodit jinde.

Piloti alespoň prozatím Mosleymu ustoupili a čtyři týdny před prvním závodem se rozhodli superlicence zaplatit. Zatím předložilo žádost o licenci šest jezdců, zbytek by je měl následovat v průběhu nadcházejících dní.

Jezdci nakonec ustoupili především kvůli předejití sporu se svými týmy, FIA a také kvůli fanouškům, jichž by se případná stávka dotkla asi nejvíce.

GPDA chce v této záležitosti s Mosleym co nejdříve jednat. "Jezdci jsou v tomto jednání za jedno. Musíme se s Maxem setkat před Velkou cenou Austrálie," řekl nejmenovaný zdroj serveru autosport.com.

Nico Rosberg prohlásil na Mosleyho adresu: "Nepodceňujte sílu jezdců, kteří drží při sobě.Tento sport nás potřebuje. Nás všechny. Nepodceňujte nás!"

Williams byl prvním týmem, který svým třem jezdcům superlicence vyřídil. Výkonný ředitel týmu, Adam Parr, řekl: "My zkrátka jen platíme poplatky, tečka. Jsou zaplaceny."

Frank Williams se v celé záležitosti nijak neangažuje. "Nestarám se o to, není to moje věc. Je to mezi jezdci a FIA."