Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Mosley: "Bahrajn přijde Formuli 1 draho."

Mosley: "Bahrajn přijde Formuli 1 draho."

Královna motorsportu se podle něj stane nástrojem represe.

Bývalý prezident FIA Max Mosley tvrdí, že návrat Velké ceny Bahrajnu do kalendáře letošní sezóny přijde Formuli 1 draho, pokud si vládní organizace sportu svůj krok nerozmyslí.

Světová rada motorsportu se v pátek usnesla na tom, že se závod v Sakhiru pojede 30. října, tedy v termínu původně vyhrazeného pro premiérovou Velkou cenu Indie. Ta se nyní posune až do prosince.

Mosley ve svém sloupku pro Daily Telegraph napsal, že je správné, aby globální sporty navštěvovaly také země, které jsou jinými státy odmítány.

"Je pro to řada důvodů," uvedl Mosley. "Za prvé, při aplikaci nejvyšších standardů lidských práv byste museli celou řadu zemí vyloučit z mezinárodního sportu, včetně minimálně jednoho blízkého spojence Spojeného království.

Za druhé, aplikací čehokoliv menšího než nejvyšších standardů byste čelili nekonečné debatě o tom, kde udělat hranici.

Za třetí, není funkcí sportovní organizace snažit se diktovat vládám, co mohou a nesmí dělat. Politici by se měli nechat dělat politiku.

Sportovní organizátor je volen k řízení sportu. Kdokoliv, kdo chce být politikem, by měl kandidovat do voleb v politice, ne ve sportu."

Mosley však souhlasí s tím, že případ Bahrajnu je poněkud odlišný. Formule 1 se totiž souhlasem s pořádáním závodu ještě letos podle něho stává nástrojem bahrajnské vlády k potlačování své opozice.

"Rozhodně je potřeba vymezit hranici, když sportovní podnik není v ne zcela perfektní zemi jen čistou zábavou, ale je využíván despotickým režimem k maskování jeho činů," pokračoval Mosley.

"Pokud sport přijme tuto roli, stává se nástrojem vlády. Pokud si Formule 1 dovolí být tímto způsobem v Bahrajnu využita, ponese díl viny toho režimu stejně tak, jako kdyby vyrazila pomoci brutálně napadat neozbrojené demonstranty."

K jednání bahrajnské vlády Mosley napsal: "Po těchto hrozných činech se bahrajnská vláda snaží očistit svůj štít. A tady přichází na řadu velká cena. Tím, že se pojede závod, doufají, že ukáží světu, že ty problémy byly jen malou, dočasnou obtíží a všechno je nyní zpátky v normálu.

Svolením k závodění na tamní trati se Formule 1 stává spoluvinná za to, co se stalo. Stává se jedním z nástrojů represe bahrajnské vlády. Rozhodnutí uskutečnit ten závod je chybou, která nebude zapomenuta a, pokud se nezvrátí, přijde Formuli 1 draho."