Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Todt musí dostat šanci, tvrdí Max Mosley

Todt musí dostat šanci, tvrdí Max Mosley

Ecclestone by rád viděl Mosleyho zpátky, ten to ale odmítá.

Bývalý prezident Mezinárodní automobilové federace (FIA) Max Mosley tvrdí, že jeho nástupce Jean Todt, který jej před rokem ve funkci vystřídal, musí dostat šanci podepsat se na Formuli 1. Vyloučil tak svůj návrat do čela FIA.

Šéf Formule 1 Bernie Ecclestone nedávno v rozhovoru pro BBC Radio 5 Live při příležitosti svých 80. narozenin řekl, že by Mosleyho rád viděl zpět ve funkci prezidenta FIA. Mosley ale naznačil, že Formule 1 je pro něj nyní minulostí.

"Myslím, že mé dny ve Formuli 1 už skončily a já jsem se posunul jinam," řekl Mosley. "Samozřejmě to se zájmem sleduji, ale člověk by se neměl vracet.

Je od něj (Ecclestona) velice hezké, že to řekl, ale pravdou je, že Jean to po mně převzal a já jsem ho tam pod určitým množstvím kritiky tlačil a myslím, že Jean to zvládne. Chci, aby uspěl, protože jsem vlastně zodpovědný za to, že tam je, a to poslední, co bych chtěl, je zasahovat do toho, co nyní dělá.

On musí dostat šanci se do toho dostat a řídit to svým vlastním způsobem, který bude samozřejmě odlišný od toho mého, pravděpodobně v řadě ohledů lepší. Takže bych řekl, že je to hezký nápad a je od Bernieho velice přátelské říci 'vrať se', ale pravdou je, že by to ode mě nebylo správné."

Mosley dodal, že spekulace o tom, že by se chtěl vrátit, byly skutečně jen spekulacemi.

"Jsou to pouze dohady," řekl. "Já to nezaujatě zpovzdálí sleduji a za letošní sezónu se cítím být zodpovědný, pokud by se něco nepovedlo, pořád by to do určité míry byla moje zodpovědnost, zatímco až přijde sezóna následující, pak už bude odstup dost velký na to, abych si mohl říct, tak, není to pro mě.

Já jsem teď vážně jen obyčejným fanouškem, pustím si televizi, sleduji to, ale už to není moje zodpovědnost."

Mosley řekl, že od chvíle, co funkci prezidenta FIA loni v říjnu opustil, mu Formule 1 nechybí.

"Já jsem chtěl opravdu skončit už v roce 2004, vlastně jsem skončil, rezignoval jsem. A oni pak řekli, nemůžete jít, protože je třeba, abyste pokračoval, ačkoliv já jsem si říkal, že Jean by to měl převzít a on by to přijal.

Podle plánu by to v roce 2005 převzal, ale nakonec nemohl, protože dostal u Ferrari práci na plný úvazek. Takže jsem pokračoval déle, než jsem chtěl a už předtím, než jsem odešel, jsem na to byl připravený."

Ecclestone však ve svém rozhovoru řekl, že je Mosleyho odchodu škoda. Mosley se podle něj totiž více staral také o motoristickou stránku Formule 1, zatímco Todt se zajímá především o sportovní aspekty.

"Nechtěl jsem, aby odešel," řekl Ecclestone. "Bylo by hezké mít ho zpátky. Navrhoval bych, abychom se vrátili zpět a měli to, čemu jsme říkali FISA, Max by mohl být prezidentem FIA a Jean by stále byl prezidentem FISA a staral se o sportovní stránku věci."

Na otázku, jak by podle něj týmy na návrat Mosleyho reagovaly, Ecclestone odpověděl: "Nemyslím si, že by to týmům vadilo. Když se dnes někoho zeptáte, zda by mu vadilo, kdyby se Max vrátil do role prezidenta FIA, myslím, že by řekl 'ne'."