Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

O letošním šampionovi rozhodne počet vítězství

O letošním šampionovi rozhodne počet vítězství

Vize Bernieho Ecclestona se tak stala skutečností.

Světová rada motorsportu FIA na dnešním zasedání prosadila návrh FOM (Formula One Management), potažmo Bernieho Ecclestona, podle kterého se má mistrem světa stát jezdec, jenž během sezóny vyhraje nejvíce velkých cen.

Počet vítězství má tak od letošního roku větší váhu než celkový počet získaných bodů. Bodový systém naopak zůstává nezměněný a nadále bude rozhodovat o pozicích od druhého místa. Pokud navíc během sezóny dosáhne více jezdců bojujících o titul stejného počtu vítězství, rozhodně právě počet bodů.

Bernie Ecclestone se pro letošní sezónu snažil prosadit systém medailí, který měl vítěze největšího počtu velkých cen korunovat šampionem. Ač ve změněné podobě, Ecclestone svého původního záměru dosáhl.

Naopak Asociace týmů formule 1 (FOTA) u řídícího orgánu motorsportu se svým návrhem nepochodila. Ten měl být jakýmsi kompromisem mezi současným stavem a Ecclestonovým medailovým systémem. Jednalo se o zvýšení počtu bodů pro první tři jezdce v závodě, současný klíč 10-8-6-5-4-3-2-1 by by nahradil systém 12-9-7-5-4-3-2-1.

Změny v hodnocení šampionátu se týkají pouze jezdců, Pohár konstruktérů zůstane tímto pravidlem nedotčen.