Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Týmy chtějí nezávislého prezidenta FIA

Týmy chtějí nezávislého prezidenta FIA

Zároveň poděkovali Mosleymu za odvedenou práci.

Víceprezident Asociace týmů formule 1 (FOTA) John Howett tvrdí, že nástupce Maxe Mosleyho na postu prezidenta Mezinárodní automobilové federace (FIA) musí být člověk, který je absolutně nezávislý.

Podle šéfa týmu Toyoty kdokoliv, kdo v říjnu od Mosleyho převezme funkci, nesmí být historicky, ani v současnosti spojen s jakýmkoliv týmem formule 1.

Tento cíl jasně vylučuje možnost, že by FOTA ráda na postu prezidenta FIA viděla Jeana Todta, bývalého šéfa Ferrari, který byl s touto funkcí často spojován.

"Z pohledu týmů bychom rádi viděli někoho, kdo je skutečně nezávislý." řekl Howett. "Pravděpodobně nezávislý na komkoliv z nás současně i historicky.

Federace pokrývá mnohem více než jen motorsport. Zahrnuje to i cestování po celém světě a z pohledu automobilek, přáli by si mít někoho, kdo bude schopen řádně reprezentovat požadavky motoristů z celého světa, stejně jako se soustředit čistě na sport."


Howett zdůraznil, že spor mezi FIA a FOTA byl vyřešen a v jejich vzájemném vztahu už není žádná nejasnost. Také dodal, že je čistě na FIA, jakožto nezávislém orgánu, zvolit si Mosleyho nástupce.