Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Webber se v dramatickém závodě nakonec dočkal vítězství

Webber se v dramatickém závodě nakonec dočkal vítězství

Velká cena Německa - závod

Mark Webber konečně ukončil své čekání na první vítězství ve formuli 1, když vyhrál Velkou cenu Německa na Nürburgringu. Cestu k triumfu měl ale značně trnitou, dlouho před ním jezdil Barrichello a Webber dokonce absolvoval penalizaci průjezdu boxy. Vývoj závodu ale nakonec nahrál do karet jemu.

Start závodu byl velice dramatický. Dopředu se okamžitě tlačili vozy podporované systémem KERS, tedy mclareny a ferrari. Lewis Hamilton se skvěle protlačil z pátého místa na první, při objíždění Marka Webbera ale zavadil pravou zadní pneumatikou o jeho křídlo a přivodil si defekt.

Před Webbera se dostal Rubens Barrichello, mezi oběma vozy dokonce došlo ke kontaktu, když Australan náhle změnil směr a do Brazilce stčil. Ani to ale Barrichellovi nezabránilo předjet jej.

Za vedoucí dvojicí začal jako špunt působit Heikki Kovalainen, který za sebou držel několik dalších vozů, obě ferrari, domácího Vettela a Buttona. Barrichello s Webberem tak mohli ujet.

Barrichello vsadil na strategii tří zastávek v boxech, ta mu ale nakonec nevyšla. Po své první zastávce se totiž na dlouho zasekl za Felipem Massou. Při druhém pistopu navíc selhala takovací hadice a Barrichello tak u svých mechaniků strávil přes deset sekund.

Už už se zdálo, že šance Marka Webbera na první vítězství jsou ty tam, když dostal penalizaci průjezdu boxy za způsobení kontaktu s Barrichellem krátce po startu závodu.

V závodě ale podal fantasický výkon a řadou velmi rychlých kol a s využitím problémů svých soupeřů se nakonec vrátil do čela a s přehledem vyhrál.

Úspěch Red Bullu podtrhl druhým místem Sebastian Vettel. Ten v úvodu dlouho sledoval zadní křídlo Felipeho Massy, v boxech se ale před něj i další soupeře dostal a zajistil tak týmu s rudým býkem ve znaku třetí double sezóny.

Na stupních vítězů je doplnil Felipe Massa, který se tak letos vůbec poprvé dostal mezi nejlepší tři. Brazilec navíc zůstal jediným koněm Ferrari v poli, Kimi Räikkönen totiž musel odstoupit s technickým problémem.

Tiše jako myška prošel na čtvrté místo Nico Rosberg, který skvěle využil všech potíží ostatních jezdců a vhodně zvolenou strategií dostal svůj williams těsně pod pódium.

Až na Rosbergem dojely do cíle oba brawny, Jenson Button při poslední zastávce navíc zdolal svého kolegu Rubense Barrichella. Oba se dnes velice potýkali s teplotou pneumatik, takže na nejlepší nestačili.

Pro dva body za sedmé místo si dojel Fernando Alonso s renaultem. Španěl se pět kol před cílem dostal těsně za brawny, na jejich předjetí už ale neměl.

Posledním bodem aspoň trochu zahojil bolest McLarenu Heikki Kovalainen, který za sebou udržel našlapanou skupinku několika pronásledovatelů.

Ještě větší zklamání než McLaren a Lewis Hamilton ale zažili u Force Indie. Adrian Sutil jel před domácím publikem životní závod a měl rozhodně na víc než na své sedmé místo z kvalifikace.

Při výjezdu z boxů po své zastávce se ale dostal do kontaktu s Kimim Räikkönenem a musel zpátky k mechanikům pro nový nos. Sutil nakonec dojel až patnáctý. Skvěle jel i Giancarlo Fisichella, jeho jízda plná úspěšných předjížděcích manévrů ale nakonec body nepřinesla.

Hrozba deště se dnes nakonec nepotvrdila a celý závod se tak odjel na suchu.

p.
 Jezdec  Tým
Čas
1.
 M.Webber  Red Bull
1:36:43.310 
2.
 S.Vettel  Red Bull
+ 9.252 
3.
 F.Massa  Ferrari
+ 15.906 
4.
 N.Rosberg  Williams
+ 21.099 
5.
 J.Button  Brawn
+ 23.609 
6.
 R.Barrichello  Brawn
+ 24.468 
7.
 F.Alonso  Renault
+ 24.888 
8.
 H.Kovalainen  McLaren
+ 58.692 
9.
 T.Glock  Toyota
+ 1:01.457 
10.
 N.Heidfeld  BMW
+ 1:01.925 
11.
 G.Fisichella  Force India
+ 1:02.327 
12.
 K.Nakadžima  Williams
+ 1:02.876 
13.
 N.Piquet  Renault
+ 1:08.328 
14.
 R.Kubica  BMW
+ 1:09.555 
15.
 A.Sutil  Force India
+ 1:11.941 
16.
 S.Buemi  Toro Rosso
+ 1:30.225 
17.
 J.Trulli  Toyota
+ 1:30.970 
18.
 L.Hamilton  McLaren
+ 1 kolo 

Neklasifikováni:

 Jezdec  Tým  
 K.Räikkönen  Ferrari
35 
 S.Bourdais  Toro Rosso
19