Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Španělští pořadatelé žádají FIA o přehodnocení kauzy Renaultu

Španělští pořadatelé žádají FIA o přehodnocení kauzy Renaultu

Bezpečnost je na prvním místě, ale fanoušci by za ni neměli pykat.

Promotér Velké ceny Evropy, společnost Valmor Sport, žádá Mezinárodní automobilovou federaci (FIA), aby myslela na španělské fanoušky v rozhodování o případu týmu Renault.

Tomu byl ve Valencii zakázán start za to, že ve Velké ceně Maďarska vypustil Fernanda Alonsa zpátky na trať s velmi špatně zabezpečeným pravým předním kolem, které během dalšího kola z vozu ulétlo.

Renault se proti rozsudku odvolal, dalším termínem jednání je proto 23. srpen. Nyní ale hrozí, že tisíce španělských fanoušků, kteří si koupili vstupenky na Velkou cenu Evropy, svého hrdinu neuvidí.

Rozhodnutí by také bylo velkou ránou pro pořadatele, kteří už tak museli pro letošní závod významně snížit kapacitu okruhu. Zájem o vstupenky totiž po "boomu" z úvodního ročníku opadl a prodej nejde tak rychle, jako loni.

Jorge Aspar Martinez, viceprezident společnosti Valmor Sport, řekl, že FIA staví bezpečnost na první místo, ale fanoušti by neměli být těmi, kdo na tom bude bit.

"Podle nás (FIA) musí také myslet na fanoušky, jak všichni vědí, mnoho z nich si koupilo vstupenky proto, aby vidělo Fernanda Alonsa závodit ve Valencii.

Myslíme si, že oni by neměli být těmi, kdo za toto rozhodnutí bude platit. Verdikt o odvolání budeme bedlivě sledovat, jsme v kontaktu se španělskou federací, týmem Renault i lidmi Fernanda Alonsa. Rádi bychom ho měli na startovním roštu velké ceny ve Valencii.

Byla by škoda, kdyby nemohl jet a jsme si jistí, že bude moci závodit, ačkoliv věříme, že to bude těžké, zejména vezmeme-li v úvahu ostatní nehody, které se během víkendu odehrály.

To, co se stalo, je vážné, ale věříme, že to nepoškodí Velkou cenu Evropy a fanoušky."

Šéf nově vznikajícího týmu Campos Meta1 Adrian Campos ironicky naznačil, že Alonsova neúčast by byla pro závod velice špatná.

"Když už se i tak věci pro velkou cenu ve Valencii vyvíjejí špatně, tohle je přesně to, co bylo potřeba."