Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Vettel vítězí v Abú Zabí, Webber ubránil double Red Bullu

Vettel vítězí v Abú Zabí, Webber ubránil double Red Bullu

Velká cena Abú Zabí - závod

Sebastian Vettel vyhrál premiérovou Velkou cenu Abú Zabí, která byla prvním závodem v historii formule 1 začínajícím za světla a končícím za tmy. Mark Webber ve vypjatém finiši ubránil druhou pozici před Jensonem Buttonem. Z pole position startující Lewis Hamilton do cíle nedojel kvůli problémům s brzdami.

Lewis Hamilton po startu využil pole position a ujal se vedení, za něj se poskládali piloti Red Bullu, Sebastian Vettel a Mark Webber, a piloti Brawnu, Rubens Barrichello a Jenson Button.

Mezi Webberem a Barrichellem dokonce došlo ke kontaktu, ze kterého Brazilec vyšel s mírně poškozeným předním křídlem. Následně se propadl za svého týmového kolegu Buttona.

Hamilton si v čele postupně před oběma red bully budoval náskok, jenže krátce před prvními zastávkami v boxech se karta začala obracet. Brit navíc začal kupit chyby, které signalizovaly problémy s vozem.

První zastávka lépe vyšla mechanikům Red Bullu, jejichž práce dostala Vettela do vedení. Jenže v tu chvíli už měl McLaren, potažmo Hamilton, zcela jiné starosti. Problémy s brzdami se totiž začaly stupňovat a Hamilton nakonec musel ze závodu odstoupit.

Vše tak začalo vypadat velmi slibně pro Red Bull, který si jel pro dvojité vítězství. V případě Vettela prakticky nebylo o čem diskutovat, Němec totiž ujížděl v čele, jenže na Webbera se v závěru začal nebezpečně rychle dotahovat Button.

Ten se v posledním kole dokonce dostal k několika útokům, Webber ale dobře bránil vnitřní stopu a nenechal si druhé místo vzít, čímž na závěr sezóny ubránil double pro svojí rakouskou stáj.

Brawnům nakonec patří třetí a čtvrté místo. Pátý skončil Nick Heidfeld, který tak pro BMW v jeho posledním závodě vybojoval body.

Senzační šesté místo obsadil náhradník Tima Glocka Kamuj Kobajaši. Ten se během závodu blýskl krásným soubojem s Jensonem Buttonem, kterého po jeho zastávce v boxech předjel. Jeho samotného v tu chvíli ale návštěna mechaniků teprve čekala. Dobrý výkon Toyoty pak sedmým místem podtrhl Jarno Trulli.

Pro poslední bod za osmé místo si nakonec dojel Sebastien Buemi v barvách Toro Rosso.

Jeho týmový kolega Jaime Alguerusari se během prvních zastávek v boxech postaral o vzruch. Sužován technickými problémy minul stání Toro Rosso a zajel k překvapeným mechanikům Red Bullu, kteří jej vehementní gestikulací vyslali zpátky na trať. Těsně za Španělem totiž ke své zastávce mířil Vettel.

I přes nulový bodový zisk se rozhodlo o třetím a čtvrtém místě v Poháru konstruktérů mezi McLarenem a Ferrari. Tým z Wokingu měl hru dobře rozehranou, Hamilton jel v čele, jenže po jeho odstoupení vše vypadalo jinak.

Kimi Räikkönen totiž jel před Heikkim Kovalainenem a rozdíl jednoho bodu mezi šestou a sedmou pozicí by následně ústil v bodovou rovnost. Oba závodníci se ale do cíle propadli mimo body, McLaren tedy o bod porazil Ferrari.

p.
 Jezdec  Tým
Čas/Ztráta
1. 
 S.Vettel  Red Bull
1:34:03.314 
2. 
 M.Webber  Red Bull
+ 17.857 
3. 
 J.Button  Brawn
+ 18.467 
4. 
 R.Barrichello  Brawn
+ 22.735 
5. 
 N.Heidfeld  BMW
+ 26.253 
6. 
 K.Kobajaši  Toyota
+ 28.343 
7. 
 J.Trulli  Toyota
+ 34.366 
8. 
 S.Buemi  Toro Rosso
+ 41.294 
9. 
 N.Rosberg  Williams
+ 45.941 
10. 
 R.Kubica  BMW
+ 48.180 
11. 
 H.Kovalainen  McLaren
+ 52.798 
12. 
 K.Räikkönen  Ferrari
+ 54.317 
13. 
 K.Nakadžima  Williams
+ 59.839 
14. 
 F.Alonso  Renault
+ 1:09.687 
15. 
 V.Liuzzi  Force India
+ 1:34.450 
16. 
 R.Grosjean  Renault
+ 1 kolo 
17. 
 G.Fisichella  Ferrari
+ 1 kolo 
18. 
 A.Sutil  Force India
+ 1 kolo 

Neklasifikováni:

   Jezdec  Tým  V kole
NC
 L.Hamilton  McLaren
21 
NC
 J.Alguersuari  Toro Rosso
19