Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Dennis se o budoucnost McLarenu nebojí

Dennis se o budoucnost McLarenu nebojí

"Tým, který chce uspět, musí rozšiřovat své aktivity."

Šéf McLaren Group Ron Dennis je přesvědčen, že tým McLaren bude i nadále prosperovat, navzdory ztráty podpory Mercedes-Benz.

Mercedes v pondělí oznámil, že již dále nehodlá držet 40 procent akcií McLarenu a přesouvá se k Brawn GP, jehož 75,1 procetní podíl právě odkoupil. Tým se přejmenuje na Mercedes Grand Prix.

I přes ukončené partnerství s McLarenem, německá automobilka bude pokračovat v dodávce motorů britskému týmu do roku 2015.

Přestože tento krok znamená konec finanční podpory Mercedesu, Dennis pevně věří, že jeho tým tím neutrpí.

"Nikdo neprohrál, je to vítězství pro McLaren i pro Daimler," řekl Dennis.

"Po celou dobu vyjadřuji své přesvědčení, že aby tým formule 1 v 21. století přežil a prosperoval, musí být víc než jen obyčejným týmem.

Pro rozvoj a udržení příjmů, které jsou nutné, aby tým mohl obstát a vyhrávat závody a šampionáty, je pro společnosti působící ve formuli 1 nezbytné rozšířit své komerční aktivity.

Nicméně, všichni naši partneři budou samozřejmě nadále hrát klíčovou roli v našem F1 programu. Z toho důvodu, a také protože jsou jejich motory velmi konkureceschopné, jsme potěšeni, že se Mercedes-Benz zavázal pokračovat nejen jako dodavatel motorů, ale také jako náš partner, a to až do roku 2015, možná i dále."

McLaren plánuje odkoupit zpět čtyřicetiprocentní podíl ve společnosti, který doposud drží mateřská společnost Mercedesu Daimler. McLaren se pak stane plně nezávislým týmem.

Dennis dodává: "Několik příštích let bude pro McLaren velmi vzrušujících, během této doby se chceme stát doposud nejsilnější technologickou a ekonomickou silou. Formule 1 vždy bude silným aktivem, ať už z obchodních důvodů, tak ze svých sportovně-historických důvodů. Abychom měli jasno, naše aktivity ve formuli 1 měly vždy silné finanční krytí, z velké části díky dlouhodobým kontraktům s našimi partnery, s mnoha z nich jsme spojeni již více než 15 let. Dva z nich jsou našimi partnery dokonce 25 let.

Nemáme rádi riziko. Poslední dva roky jsme pečlivě analyzovali výzvu vstupu na trh s výrobou vysoce výkonných sportovních vozů. MP4-12C, které bude uvedeno na trh v roce 2011, zdědilo geny kultovního McLaren F1 z roku 1994 a již nyní se dočkalo velké aplausu světových médií.

Podle plánů bude vůz produkován v nové supermoderní továrně sousedící s nynějším McLaren Technology Centre ve Wokingu."