Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Renault možná nebude mít druhého jezdce před prvními testy

Renault možná nebude mít druhého jezdce před prvními testy

Šéf Renaultu potvrdil, že mezi kandidáty je Petrov a Heidfeld.

Šéf týmu Renault Eric Boullier řekl, že jeho tým možná nebude mít podepsaného svého druhého jezdce před začátkem prvních předsezónních testů ve Valencii na začátku února.

Jediným potvrzeným jezdcem týmu pro příští rok je Robert Kubica. Představení nového vozu s označením R30 je naplánováno na 31. ledna ve Valencii, tedy den před vypuknutím prvních testů. Boullier však odhalil, že Kubica by mohl být jediným jezdcem na trati ve voze Renault, jelikož nemůže zaručit, že bude do té doby odhalena identita jeho týmového kolegy.

"Zcela na rovinu, ještě jsme se nerozhodli," řekl Boullier Autosportu ohledně jezdecké sestavy.

"Stále se poohlížíme po několika dostupných jezdcích. Dva z nich jsou zkušení, dva z nich nováčci. Jsme poslední ze zavedených týmů bez potvrzené sestavy a situace je zcela jiná než v červenci, kdy se můžete bavit se všemi.

Nyní se musíme zaměřit na dvě věci. Za prvé, a to je velmi důležité, musíme vnést do týmu klid a morální podporu. Za druhé, hledáme sponzory. Vyčkáváme, dokud nebudeme mít pohromadě všechny tyto elementy, pak se rozhodneme.

Byli bychom nesmírně rádi, kdyby rozhodnutí padlo před testy. Pokud se tak nestane, Robert začne s vývojem sám."

Boullier potvrdil, že mezi uchazeči o místo v kokpitu je i bývalý kolega Kubici u BMW Nick Heidfeld.

"Lhal bych, kdybych řekl ne," řekl. "Rozhodně je to zvláštní možnost, jelikož strávil s Robertem spoustu let. Otázkou je, zda je chceme dát znovu dohromady nebo ne. Ale Nick je na seznamu.

Jsme v situaci, kdy není na trhu příliš mnoho dostupných jezdců. Mluvím o pilotech, kteří mají zkušenosti z formule 1, nebo nováčcích, kteří ale byli dostečně úspěšní a jsou připaveni na vstup do formule 1. Klíčové je, že skutečně bereme do úvahy výkonnost jezdce a také vývojový stupeň jezdce."

Zopakoval, že jezdcům spojeným se společností Gravity nového investičního partnera týmu Gerarda Lopeze - jsou jimi např. Ho-Pin Tung nebo Jerome D'Ambrosio - nebude dána jakákoli priorita.

"Rozhodně ne. Některé z mých komentářů byly v tisku použity proti Gravity," řekl Boullier. "Bylo by ode mě šílené dávat privilegia před ostatními jezdci právě pilotům Gravity. Práce šéfa týmu Renault F1 znamená, že musím chránit zájmy Renault F1, nikoli Gravity."

Boullier taktéž řekl, že zde není jakýkoli požadavek na podpis francouzského pilota.

"Národnost v tom nehraje žádnou roli," řekl. "Po mnoho let bylo politikou Renaultu i našeho partnera Total nezasahovat do sportovní politiky týmu.

Čili, je zcela na týmu rozhodnout, co je nejlepší pro tým. Jezdcem může být Francouz, ale také Rus, Číňan, Němec, Australan nebo kdokoli další."

Šéf Renaultu potvrdil, že ruský jezdec je rozhodně jednou z možností. Mluví se o vicemistrovi série GP2 Vitalij Petrovovi, který otevřeně shání místo ve formuli 1 v roce 2010.