Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Okruh pro IndyCar v Sao Paulu představen

Okruh pro IndyCar v Sao Paulu představen

Vozy zavítají dokonce i na sambodrom

Úvodní závod příští sezóny IZOD IndyCar Series uspořádá největší latinskoamerické město, brazilské Sao Paulo. Včera byl konečně představen okruh, na kterém se Sao Paulo Indy300 pojede. Jezdce čeká 2,6 míle dlouhý městský okruh částečně se linoucí ulicemi brazilského velkoměsta, částečně se linoucí parkovištěm u výstaviště. Perlou celé tratě bude zcela určitě sambodrom, který poslouží jako pasáž s cílovou rovinkou a páskou start/cíl. Sambodrom jsou pevné tribuny vybudované podél cesty, na které se konají přehlídky při tradičních jihoamerických karnevalech. Ale na oné komunikaci v březnu vystřídají alegorické vozy a sličné tanečnice monoposty Dallara. Tribuny na sambodromu pojmou okolo 30 000 diváků.

Zajímavé je, že pit lane není umístěna na stejném místě trati, jako cílová rovinka, ale je posunuta na parkoviště před výstavištěm. Ze sambodromu jezdci najedou technickou pasáží na ulici Av. Olavo Fontoura, která má v každém směru tři pruhy, takže by měla nabízet dostatečný prostor pro závodění. Představuje druhou nejdelší rovinku okruhu, i když spíš než o rovinku, se jedná o táhlou pravotočivou zatáčku. Těsně před kruhovým objezdem se trať od ulice Av. Olavo Fontoura oddělí devadesátistupňovou zatáčkou na pravou ruku, která přivede vozy na parkoviště před výstavištěm. Jezdce čeká celkem pět devadesátistupňových zatáček. Než se dostanou na krátkou rovinku R. Massinet Sorcinelli, ukončenou další pravotočivou zatáčkou o devadesát stupňů.

Ta jezdce přivede na nejdelší rovinku okruhu s délkou 0,9 míle využívající tři pruhy komunikací Av. Assis Chateaubriand a Av. Marginal do Tiete. Vlásenka na konci rovinky přivede jezdce zpět na sambodrom.