Novinky

  • 20.05.2024 Good Verstappen v neděli kromě Imoly opanoval také Nürburgring - v simulátoru

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

Facebook Instagram

Stefan GP pokračuje s přípravami, tlačí na povolení 14. týmu

Stefan GP pokračuje s přípravami, tlačí na povolení 14. týmu

Tým údajně angažoval indického závodníka Karuna Chandhoka.

Srbský Stefan GP potvrdil, že tlačí na povolení čtrnáctého týmu na startovním roštu formule 1, což by mu umožnilo vstoupit do dějiště velkých cen, aniž by musel čekat, zda některý z nováčkovských týmů odpadne.

"Myslíme, že jde o nejlepší možné řešení," prohlásil majitel týmu Zoran Stefanovic. "Jsme si absolutně vědomi systému udělování přihlášek přes FIA. Takže nečekáme, že nám někdo okamžitě přidělí místo."

Stefanovic potvrdil, že má podporu automobilky Toyota, která je připravena poskytnout jim svůj vůz pro rok 2010, který připravila, než oznámila stáhnutí z formule 1. Finanční krytí stáje má potom zabezpečit srbská vláda. Pravděpodobným jezdcem týmu se jeví chráněnec Toyoty Kazuki Nakadžima, který loni závodil za Williams.

Podle posledních zpráv Stefan podepsal kontrakt s indický závodníkem Karunem Chandhokem, působícím poslední tři roky v sérii GP2. Ten má do týmu přinést částku kolem 6 mil. dolarů a ve smlouvě má doložku o zrušení smlouvy v případě, že se Stefan letos nedostane na startovní rošt.

Stefanovič Chandhoka nepotvrdil, nicméně sdělil, že dochází k finalizaci smluv a brzy by mělo dojít k oficiálnímu oznámení jezdecké sestavy.

Šance na zisk místa na startovním roštu nemusejí být úplně malé. V problémech se podle všeho zmítají nováčci US F1 a Campos, nad jejichž účastí se, i přes optimistickou rétoriku jejich představitelů, vznáší velký otazník.

Tým do Bahrajnu poslal část vybavení po případ, že dostane zelenou. Stefanovič ujasnil, že vozy a personál nebudou následovat, dokud tým nedostane potvrzené místo na startovním roštu.

V příštím týdnu si vůz Stefan GP s označením S-01 odbude premiéru při soukromých testech na okruhu v Algarve.