Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Stefan GP poprvé nastartoval svůj monopost

Stefan GP poprvé nastartoval svůj monopost

Srbský tým se pilně připravuje na možný start ve formuli 1.

Srbský tým Stefan GP dnes ve své přípravě na vstup do formule 1 dosáhl významného mezníku, poprvé nastartoval svůj monopost.

Vůz s označení SF01, jenž je postaven na bázi návrhu Toyoty, na kterém japonská automobilka pracovala, než se rozhodla z formule 1 odstoupit, už má také naplánovanou premiéru na okruhu. Ta se odehraje na konci měsíce v portugalském Algarve.

Týmový šéf Zoran Stefanovič dnes potvrdil, že všechno pokračuje podle plánu a vůz je po dnešním nastartování, které se odehrálo v továrně Toyoty v Kolíně nad Rýnem, připraven k testování. Hlavní záležitostí, kterou je nyní potřeba vyřešit, je dodávka pneumatik.

"Dnešní ráno, 19. února 2010, bylo dalším krokem pro Stefan Grand Prix," řekl Stefanovič. "Dnes ráno v osm hodin byl první vůz, Stefan 01, poprvé nastartován.

Vůz fungoval bezchybně, neměl žádné problémy nebo tak, a my jsme s ním klidně mohli jít závodit nebo testovat na závodní trať, ale zatím čekáme na pneumatiky."

Stefan GP má v dnešních dnech téměř 60 lidí, s nimiž technicky spolupracují ještě další zaměstnanci od Toyoty.

Stefanovič řekl, že tým nyní také čeká na zprávy od FIA ohledně možnosti svého zapojení do kolotoče velkých cen. Týmu Campos dnes sice vlilo nový optimismus do žil převzetí Josem Ramonem Carabantem, kolem stáje US F1 se ale točí stále větší pochybnosti.

"Čekáme, že to bude vyjasněno poměrně krátce, protože všichni víme, jak situace vypadá. Mezitím velice tvrdě pracujeme na řešení kontraktů s jezdci."

Stefanovič potvrdil zprávy o tom, že tým jedná s mistrem světa z roku 1997 Jacquesem Villeneuvem a také prozradil, že už má smlouvu s bývalým pilotem Williamsu Kazukim Nakadžimou.

"V tuto chvíli musíme říct, že jsme velice blízko. Jsme velmi blízko smlouvě s Jacquesem Villeneuvem a pravděpodobně i s jiným jezdcem jakožto naším rezervním pilotem. Ale prvním, kdo s námi bude, je Kazuki Nakadžima."