Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Stefan GP rok 2010 stále nevzdává, zvažuje převzetí US F1

Stefan GP rok 2010 stále nevzdává, zvažuje převzetí US F1

Ani to však nemusí srbskému týmu garantovat místo na roštu.

Srbský podnikatel Zoran Stefanovič údajně stále nadobro nevzdal své úsilí dostat svůj Stefan GP na startovní rošt sezóny 2010.

Stefan s převzatými monoposty a vybavením Toyoty usiloval o nahrazení zkrachovalého projektu US F1 na startovním roštu ročníku 2010, Mezinárodní automobilová federace (FIA) však odmítla srbskému týmu přidělit volné místo ve startovní listině.

Nyní se mluví o tom, že Stefanovič jedná s US F1 o koupi amerického projektu a doufá, že by tak mohl stále vstoupit na startovní rošt letošní sezóny.

Stanovisko FIA se nicméně jeví tak, že přihláška US F1 propadla ve chvíli, kdy americký tým nezvládl nastoupit na start úvodního závodu v Bahrajnu. Převzetí společnosti Stefanovičem by tedy nemuselo garantovat vůbec nic.

Kromě toho, FIA již prohlásila, že se proti US F1 chystá uplatňovat finanční penále. V současnosti je však americký projekt fakticky mrtvý a udělení jakéhokoli trestu by se zřejmě minulo účinku.

Teoreticky by tak mohlo dojít k situaci, že Stefanovič převezme americký projekt, FIA proti němu, coby novému majiteli, bude uplatňovat finanční penalizace a přesto nedostane povolení ke startu ve formuli 1.