Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Stefan GP očekává rozhodnutí FIA během týdne

Stefan GP očekává rozhodnutí FIA během týdne

Tým pevně věří, že dostane zelenou pro sezónu 2010.

Zoran Stefanovič, šéf týmu Stefan GP, očekává během týdne rozhodnutí Mezinárodní automobilové federace (FIA) o tom, zda bude jeho týmu uděleno místo na startovním roštu formule 1 pro nadcházející sezónu 2010.

Zatímco situace amerického US F1 vypadá velmi špatně a tým pravděpodobně nestihne připravit vůz na úvodní závod v Bahrajnu, Stefan GP stále věří, že mu bude udělena pozice ve startovní listině FIA právě na úkor krachujícího projektu US F1. Srbský tým disponující šasi a motorem Toyoty je připraven naskočit a Stefanovič je přesvědčen, že se s FIA dohodne během týdne.

"Samozřejmě čekáme, zda se věci pohnou, jelikož času je velmi málo a Bahrajn se blíží," řekl Stefanovič pro Reuters. "Pokud chcete nastopit v Bahrajnu, musíte být už příští středu sbaleni, takže doufáme, že budeme do té doby schopni se na něčem dohodnout."

Na otázku, zda by jeho tým byl schopen naskočit až v průběhu sezóny, odpověděl: "Technicky je to možné, ale my budeme už v Bahrajnu. Není to ještě najisto, ale očekáváme, že se tak stane."

Stefan GP čelil v tomto týdnu prvnímu většímu příkoří, když byl nucen zrušit své plánované testy, jelikož postrádal vhodné pneumatiky. Stefanovič nicméně věří, že bude nalezeno řešení, které dovolí jeho týmu projet svůj monopost ještě před startem sezóny.

"Nebyli jsme schopni získat pneumatiky formule 1, protože FIA a F1 mají smlouvu stanovující, že pouze stávající týmy formule 1 mohou získat pneumatiky Bridgestonu," řekl. "Věříme, že FIA nám dodá řádné pneumatiky z důvodů bezpečnosti. Očekáváme, že se tak stane a máme víru, že se tak stane."

Prozradil také, že je blízko potvrzení kontraktu s Jacquesem Villeneuvem, mistrem světa z roku 1997, který bude za Stefan závodit vedle Kazukiho Nakadžimy.

"Stále se tak nestalo, ale až na jeho podpis je vše připraveno," řekl Stafenovič. "Pravděpodobně během následujících dvou tří dnů dosáhneme nějaké dohody."

Dodal, že v jeho úsilí se mu dostává podpory Bernieho Ecclestona.

"V posledních pěti letech jsem byl zainteresován v inženýrské oblasti a dlouhou dobu jsem se o formuli 1 zajímal," řekl. "Myslím, že Bernie podporuje každého, a podle mě nás podporuje, protože se snažíme, tlačíme do toho. Pracujeme, nemluvíme.

Dopad bude veliký a mnoho lidí v Srbsku si to stále neuvědomuje. Pozitivní obraz Srbska coby součást formule 1, to je něco, o čem sní jakákoli země. Navíc jde o obrovskou příležitost dostat se do high-tech byznysu."