Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Podle Bransona je kritika Ferrari smutná

Podle Bransona je kritika Ferrari smutná

"Formule 1 potřebuje nové týmy, měli by nás vítat."

Richard Bronson označil útok Ferrari na nováčkovské týmy jako "smutný" a myslí si, že by měla maranellská stáj nováčky namísto stěžování přivítat.

Sloupek na stránkách Ferrari v tomto týdnu (psali jsme zde) kritizoval snahu bývalého prezidenta Mezinárodní automobilové federace (FIA) Maxe Mosleyho přivést do formule 1 nové týmy a poukazoval na současné problémy týmů US F1 a Campos.

Ferrari tvrdilo, že Mosleyho "svatá válka" ztroskotala, a že formule 1 by byla bohatší, pokud by si udržela automobilky jako BMW nebo Toyota.

U Bransona, jehož Virgin Racing je jedním ze čtyř nových týmů, se postoji Ferrari příliš pochopení nedostalo. Zdůraznil, že zamýšlené změny pravidel, které by novým týmům pomohly, byly zablokovány právě stávajícími týmy.

"Myslím, že je trochu smutné slyšet Ferrari pronášet taková slova," řekl Branson během své návštěvy na testech v Barceloně.

"Formule 1 potřebuje nové týmy. Ferrari přitom vyhrálo bitvu, která novým týmům svázala ruce. Na testy jsme vyrobili nový vůz a budeme mít naprosto stejné množství času pro ladění jako Brawn nebo Ferrari či jiné týmy, které měly roky a roky na to, aby dostaly svůj vůz do určitého stavu.

My si nestěžujeme a jsme šťastni, že tím můžeme projít. Ale Ferrari by mělo nové týmy vítat, jelikož ty udělají formuli 1 mnohem zajímavější. Takový rok či dva budou ve srovnání s námi vypadat lépe, než je dostihneme. Nakonec myslím, že nové týmy budou moci s Ferrari soupeřit a F1 bude mnohem zajímavější - obzvláště tehdy až se rozpočty dostanou na realistickou úroveň."

Branson také věří, že krok automobilek, který zablokovat plány FIA zavést rozpočtové stropy pro letošní sezónu, byl špatný.

"Myslím, že je škoda, že se tomu bránily, ve skutečnosti myslím, že to bylo hloupé," řekl. "Tým Virgin podle mě ukáže, že je možné mít velmi dobrý závodní tým, jezdit velmi rychle za velmi málo peněz. Nepotřebujeme obrovsky nákladné větrné tunely či jiné věci, které ostatní využívají, aby získaly navíc jednu či dvě sekundy.

Na začátku sezóny, myslím, bude rozdíl mezi starými a novými týmy menší. Dejte nám rok či dva - není možné vybudovat nový tým od píky a ihned začít porážet Ferrari, které za vůz utratí 400 mil. liber, zatímco Virgin utratil méně než 40 mil. liber."

Na otázku ohledně cíle Virginu pro letošní rok odpověděl: "Pokud porazíme ostatní nováčky, bude to skvělý start. Pokud se nám občas podaří porazit jeden či dva ze zavedených týmů, bude to zábava. No a příští rok budeme zas o něco lepší a budeme se posouvat vpřed."