Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

FIA brzy vydá konečnou startovní listinu

FIA brzy vydá konečnou startovní listinu

Odstartuje sezóna 2010 pouze s dvanácti týmy?

Mluvčí Mezinárodní automobilové federace (FIA) prohlásil, že řídící orgán formule 1 brzy vydá konečnou startovní listinu pro ročník 2010, mělo by se tak odehrát v řádu jednoho až dvou dnů.

US F1 zřejmě definitivně končí, jelikož FIA údajně zamítla žádost Kena Andersona o podržení místa ve startovní listině až do roku 2011. Podle Auto Motor und Sport se nyní FIA rozhoduje, zda udělí poslední místo na startovním roštu srbskému Stefan GP.

Druhou možností je vypsání nového výběrového řízení. Podle Bernieho Ecclestone by však taková varianta tak krátce před startem VC Bahrajnu pozbývala smyslu.

"Pokud vím, tak Stefan GP by v Bahrajnu mohl závodit," řekl šéf formule 1. "Přece jen byste neměli věřit všemu, co slyšíte, protože my nechceme, aby se vyplnil opak. FIA provede finanční kontrolu a pokud dopadne pozitivně, Stefan by mohl v Bahrajnu naskočit."

Rovněž se hodně spekulovalo o faktu, že přijetí Stefan GP do šampionátu formule 1 je podmíněno souhlasem všech ostatních týmů. To však Ecclestone rázně popřel.

"Tohle nemá s ostatními co dělat," řekl. "Je to zcela v režii FIA říci ano či ne."

V případě, že by Stefan GP získal poslední místo na startovním roštu, vrátil by se do F1 v jeho kokpitu japonský pilot Kazuki Nakadžima a velmi pravděpodobně i světový šampion z roku 1997 Jacques Villeneuve ve druhém voze. Počet mistrů světa v poli by se tak zvýšil celkem na pět. Ecclestone se vyjádřil, že "by bylo skvělé" vidět Villeneuva zpět ve formuli 1.