Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Red Bull chce nechat přezkoumat zadní křídlo McLarenu

Red Bull chce nechat přezkoumat zadní křídlo McLarenu

Britský tým si je však naprosto jistý, že jeho řešení je legální.

Šéf Red Bullu Christian Horner tvrdí, že jeho tým společně s Ferrari plánuje nechat přezkoumat legálnost zadního křídla McLarenu u Mezinárodní automobilové federace (FIA).

Řešení použité na monopostu MP4-25 se stalo předmětem diskuzí během posledního týdne testů na okruhu v Barceloně - někteří se domnívají, že návrh airboxu a krytu motoru pomáhá zadnímu křídlu snižovat odpor vzduchu a dosahovat vyšších rychlostí na rovinkách.

Horner řekl, že jeho tým a Ferrari chtějí předat záležitost FIA pro ověření legality návrhu britského týmu.

"Kolem zadního křídla McLarenu bylo trocha rozruchu," řekl Horner při obědě s britskými novináři.

"Mají v něm štěrbinu a mohou dosahovat vyšších rychlostí na rovinkách. Myslím, že se to vyřeší ještě před prvním závodem. Požádali jsme FIA o vyjasnění, ačkoli si myslím, že Ferrari na tom má, upřímně, větší zájem."

Podobná řešení se podle Hornera objevovala hojně již v minulosti, ovšem oddělení zadních křídel mělo podobným pokusům zabránit.

"V zásadě dochází k tomu, že snížíte odpor křídla a naberete více rychlosti na rovinkách," řekl. "V minulých letech se podobné řešení používalo celkem často, ale oddělení zadních křídel tomu mělo zabránit.

Naše otázka samozřejmě bude - je to chytré řešení nebo jde o porušení pravidel?"

Dodal: "Musejí si být velmi jisti, že je to legální. I já si myslím, že to bude legální."

McLaren se mezitím vyjádřil, že neočekává žádné problémy ohledně legálnosti jím představeného řešení a rovněž vyjádřil pochybnosti nad tím, zda je Ferrari záležitostí skutečně tak rozrušené jako Red Bull.

"Jsme si naprosto jisti, že náš vůz je zcela legální - a nejsme si vědomi nějakého protestu," řekl mluvčí týmu z Wokingu. "Ve skutečnosti jsme dnes ráno mluvili s Ferrari a ani oni o žádném protestu neví."

Zdroje z Ferrari Autosportu potvrdily, že maranellský tým nemá v úmyslu se záležitostí zabývat a vyloučily možnost protestu. Možná tak jde o bouři ve sklenici vody.