Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

FIA rozhodla, čtyři týmy musí upravit své difuzory

FIA rozhodla, čtyři týmy musí upravit své difuzory

Jejich koncept má porušovat ducha pravidel.

Mezinárodní automobilová federace (FIA) nařídila McLarenu, Mercedesu a minimálně dvěma dalším týmům upravit před startem Velké ceny Austrálie své difuzory.

Technický šéf FIA Charlie Whiting v Bahrajnu zkontroloval monoposty všech stájí a narazil na jistá diskutabilní řešení - některé týmy si totiž otvor určený pro startér motoru přizpůsobily tak, aby zvyšoval efektivitu dvojitých difuzorů.

Technické regule povolují ústění takového otvoru v difuzoru. Článek 3.12.7 říká: "V povrchu je povolen jeden otvor výhradně pro poskytnutí minimálního nutného přístupu k zařízení uvedeném v článku 5.15. (startér motoru - pozn. red.)."

Neexistuje však přesná definice "minimálního nutného přístupu" a některé týmy tak užívají neobvykle tvarovaných startérů a široce formovaných otvorů v difuzoru přinášející aerodynamickou výhodu.

Návrh těchto otvorů nemá být přímým porušením regulí, nicméně má jít proti duchu pravidel. FIA slíbila vyjasnění situace do Velké ceny Austrálie.

Podle Autosportu nyní týmy obdržely instrukce o přesných rozměrech týkajících se maximálního poloměru otvoru i maximální návrhové oblasti.

Záležitost se má týkat McLarenu, Mercedesu a dvou dalších týmů (zřejmě Renaultu a Force India). Ty budou muset před startem závodu v Melbourne návrhy svých difuzorů upravit.