Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Lotus chce být do tří let mezi nejlepšími pěti

Lotus chce být do tří let mezi nejlepšími pěti

Už příští rok by rád konkuroval týmům ve středu pole.

Šéf Lotusu, Tony Fernandes, stanovil svému týmu ambiciózní cíl do budoucna. Pro příští rok by se rád výkonnostně zvedl na úroveň některých týmů ze středu pole a do tří let chce být mezi nejlepšími pěti týmy.

V dosavadních dvou velkých cenách letošní sezóny se Lotus ukázal být nejsilnějším z nováčků, když Heikki Kovalainen jako jediný z šestice jezdců těchto týmů dokázal dojet do cíle v Bahrajnu i v Austrálii. A v Melbourne byl také nejrychlejší.

"Po Bahrajnu mě napadlo, že během tří sezón můžeme být tam nahoře mezi nejlepšími pěti týmy," řekl Fernandes. "Elitní desítku bych tipoval už pro příští rok.

Myslím, že je pro ně (stálé týmy) těžké najít dvě sekundy, ale pro nás je to snazší, protože jsme měli pět měsíců. Postavili jsme auto, které je těžší, máme špatné chladiče a tak dále a tak dále. Takže bych řekl, že je můžeme dohnat.

Co se závodního tempa týče, nejsme tak daleko. Heikki v závodě chvíli bojovat s Hülkenbergem, takže věřím, že se dokážeme dostat mezi saubery a williamsy a taky renaulty a tora rossa. Ale i když to takhle říkám, vypadá to náročně.

Doufám, že budeme do tří let mezi nejlepšími pěti. Za ty tři roky se stane spousta věcí, které nám, řekl bych, situaci usnadní."

Fernandes, který je pro Lotus zároveň hlavním sponzorem, je také toho názoru, že nutnou podmínkou úspěchu nejsou vysoké náklady.

"Nemyslím si, že je to nezbytně nutné, abych pravdu řekl. Toyota utratila stovky milionů dolarů a nikdy to nedokázala. Myslím, že je to v lidech, více než v čemkoliv jiném.

Kdyby někdu udělal analýzu toho, kolik se utrácí ve formuli 1, ku***sky moc se toho promrhá. Sto milionů není adekvátní vzhledem k získané rychlosti, ne nezbytně."

Fernandes dodal také to, že jeho tým je ve formuli 1 nejen kvůli určitému úspěchu, ale dlouhodobě.

"Ano. Nebudete to dělat, pokud tu nebudete po dlouhou dobu. Jsme tu kvůli vášni, ale také kvůli obchodu. Myslíme si, že je to dobrý byznys."