Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

FIA od Číny zakáže zrcátka na bočnicích monopostu

FIA od Číny zakáže zrcátka na bočnicích monopostu

Mimo jiné Ferrari a Red Bull budou muset svá řešení upravit.

Mezinárodní automobilová federace (FIA) rozhodla, že počínaje Velkou cenou Číny, za dva týdny, vstoupí v platnost zákaz tzv. vnějších zrcátek připevněných na bočnice vozů, a to z důvodů bezpečnosti.

Některé týmy z aerodynamických důvodů umístily svá zrcátka až na bočnice svých monopostů, nejdramatičtěji mají být takto řešeny vozy Ferrari a Red Bull. Od Šanghaje však budou muset být zrcátka připevněna na bok kokpitu.

Piloti minulý týden v Melbourne řekli, že budou hovořit s FIA ohledně problému se zrcátky, po sérii neúmyslných blokování v trénincích, které šly na vrub špatné viditelnosti.

"Každý má problém se zrcátky," řekl Pedro de la Rosa. "Realitou je, že zrcátka na bočnicích vám dávají velmi malý obraz toho, co se za vámi děje, navíc hodně vibrují, takže vidíte skutečně málo.

Takže pokud k vám neproudí spousta informací přes rádio, pak máte problém. V pořádku můžete vidět vůz, který je přímo za vámi, pokud je ale dvě sekundy za vámi, nemáte ponětí, kde je.

Potýká se s tím každý, ale od té doby, co šly zrcátka na vnějšek, jde o problém. Teď jsou to aerodynamické komponenty."

Felipe Massa však prohlásil, že on s řešením zrcátek svého ferrari nemá příliš problém.

"Nemám problém s viditelností," řekl Massa. "Takže, jelikož vidím stejně, dávám přednost ponechání si současného řešení, ale uvidíme, jak se to vyvine. Doufám, že neztratíme nic přesouváním zrcátek."