Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Red Bull složil reparát, Vettel s Webberem získali double

Red Bull složil reparát, Vettel s Webberem získali double

Velká cena Malajsie - závod

Sebastian Vettel se napotřetí dočkal vítězství ve velké ceně, když vyhrál závod v malajském Sepangu. Úspěch Red Bullu podpořil Mark Webber, který týmu pomohl zajistit dvojité vítězství.

Vettel položil základ svého úspěchu už na startu, když hned po zhasnutí červených světel dokázal předjet druhého Nica Rosberga i svého týmového kolegu Webbera a v první zatáčce se ujal vedení. O něj už pak přišel jen jednou, při své zastávce v boxech, kdy jej v čele nakrátko vystřídal Webber.

Po smolných závodech v Bahrajnu a Austrálii, kde jej o vítězství připravila technika, se tak konečně mohl naplno radovat z vítězství.

Druhý Mark Webber sice na Vettela neztratil příliš, svého kolegu ale během závodu nedokázal ohrozit. Sám měl problém při zastávce v boxech, když se mechanikovi u pravého předního kola nedařilo sejmout tlakovou pistoli.

Polovičním úspěchem skončil závod v Malajsii pro tým Mercedes. Nico Rosberg totiž na domácím okruhu titulárního sponzora svého týmu, společnosti Petronas, dokázal po relativně klidném závodě vybojovat třetí místo.

Naproti tomu už v desátém kole zhasla naděje Michaela Schumachera, který musel odstoupit s problémem na levém zadním kole. To se totiž v šesté zatáčce uvolnilo.

Dalším výborným výsledkem se může pyšnit Robert Kubica z Renaultu. Ten po startu z šesté pozice vybojoval dvě místa a v závodě pak těsně pod stupně vítězů také dojel.

Pátou pozici uhájil Adrian Sutil. Pilot Force Indie se v závěru musel bránit tlaku Lewise Hamiltona, což se mu podařilo. Brita totiž nepustil k žádnému velkému manévru.

Hamilton nakonec obsadil šesté místo. Po včerejší nepovedené kvalifikaci přitom startoval až z dvacáté pozice. V závodě ale předvedl bojovný výkon a celou řadu předjížděcích manévrů.

Na sedmém a osmém místě dojeli Felipe Massa a Jenson Button, další dva jezdci, kteří startovali až ze zadních řad. Spolu s nimi se musel startovním polem probíjet Fernando Alonso. Ten ještě do předposledního kola bojoval s Buttonem, pak ale vypověděl službu motor.

Na konci elitní desítky figurují devátý Jaime Alguersuari, který vybojoval první letošní body pro sebe i tým Toro Rosso, a desátý Nico Hülkenberg, jenž zase přivezl první bod Williamsu.

Za nimi dojeli do cíle jejich týmoví kolegové, Sebastien Buemi a Rubens Barrichello. Především Barrichello bude jistě zklamaný, neboť startoval z první desítky. Na startu měl ale problémy a z roštu tak odjel až jako poslední.

Úspěchem naopak končí Velká cena Malajsie pro tým HRT, kterému se podařilo splnit svůj cíl, dostat do cíle oba vozy. Karun Chandhok a Bruno Senna dojeli na patnáctém a šestnáctém místě.

Poprvé se do cíle dostal také Lucas di Grassi z Virginu, pod šachovnicovou vlajkou projel na čtrnácté pozici. Posledním klasifikovaným je Jarno Trulli z Lotusu.

Závod nedojeli oba jezdci Sauberu. Zatímco Pedro de la Rosa se do něj vůbec nepodíval, Kamuje Kobajašiho vyřadila technická porucha.

V garáži předčasně skončili také Heikki Kovalainen z Lotusu a Vitantonio Liuzzi z Force Indie. Vitalije Petrova zradila převodovka, Timo Glock doplatil na přehnanou snahu a kolizi s Trullim.

I navzdory velmi nepříznivé předpovědi počasí, založené na pravidelnosti deště z minulých dní, se dnešní závod odjel na suchu. Předpovídané drama podobné tomu loňskému se tak nakonec vůbec nekonalo.

Dnešní výsledky také zamíchaly průběžným pořadím. Mezi jezdci se do čela dostal Felipe Massa s 39 body. Jen o dva body méně má jeho týmový kolega od Ferrari a dosavadní lídr průběžného pořadí Fernando Alonso, o druhou pozici se už ale dělí s dnešním vítězem Sebastianem Vettelem.

Mezi týmy nadále vede Ferrari před McLarenem, na třetí příčku se ale díky dnešnímu dvojitému vítězství vyhoupl na úkor Mercedesu Red Bull.

p.
 Jezdec  Tým
Čas/Ztráta
1. 
 S.Vettel  Red Bull
1:33:48.412 
2. 
 M.Webber  Red Bull
+ 4.849 
3. 
 N.Rosberg  Mercedes
+ 13.504 
4. 
 R.Kubica  Renault
+ 18.589 
5. 
 A.Sutil  Force India
+ 21.059 
6. 
 L.Hamilton  McLaren
+ 23.471 
7. 
 F.Massa  Ferrari
+ 27.068 
8. 
 J.Button  McLaren
+ 37.918 
9. 
 J.Alguersuari  Toro Rosso
+ 1:10.602 
10. 
 N.Hülkenberg  Williams
+ 1:13.399 
11. 
 S.Buemi  Toro Rosso
+ 1:18.938 
12. 
 R.Barrichello  Williams
+ 1 kolo 
13. 
 F.Alonso  Ferrari
+ 2 kola 
14. 
 L.di Grassi  Virgin
+ 3 kola 
15. 
 K.Chandhok  HRT
+ 3 kola 
16. 
 B.Senna  HRT
+ 4 kola 
17. 
 J.Trulli  Lotus
+ 5 kol 

Neklasifikováni:

   Jezdec  Tým  V kole
NC
 H.Kovalainen  Lotus
47 
NC
 V.Petrov  Renault
33 
NC
 V.Liuzzi  Force India
13 
NC
 M.Schumacher  Mercedes
10 
NC
 K.Kobajaši  Sauber
NC
 T.Glock  Virgin
NS
 P.de la Rosa  Sauber
nestartoval 

Průběžné pořadí šampionátu jezdců po 3. závodě:

p.
 Jezdec  Tým
Body
1. 
 F.Massa  Ferrari
39 
2. 
 S.Vettel  Red Bull
37 
3. 
 F.Alonso  Ferrari
37 
4. 
 J.Button  McLaren
35 
5. 
 N.Rosberg  Mercedes
35 
6. 
 L.Hamilton  McLaren
31 
7. 
 R.Kubica  Renault
30 
8. 
 M.Webber  Red Bull
24 
9. 
 A.Sutil  Force India
10 
10. 
 M.Schumacher  Mercedes
11. 
 V.Liuzzi  Force India
12. 
 R.Barrichello  Williams
13. 
 J.Alguersuari  Toro Rosso
14. 
 N.Hülkenberg  Williams

Průběžné pořadí šampionátu týmů po 3. závodě:

p.
 Tým  Jezdci
Body
1. 
 Ferrari  F.Massa, F.Alonso
76 
2. 
 McLaren  J.Button, L.Hamilton
66 
3. 
 Red Bull  S.Vettel, M.Webber
61 
4. 
 Mercedes  N.Rosberg, M.Schumacher
44 
5. 
 Renault  R.Kubica, V.Petrov
20 
6. 
 Force India  A.Sutil, V.Liuzzi
18 
7. 
 Williams  R.Barrichello, N.Hülkenberg
8. 
 Toro Rosso  J.Alguersuari, S:Buemi